Protesti opozicije ispred RTRS-a, ovo su njihove žestoke poruke: “Sramno je izvještavanje fabrike laži, ološu se pobjeda ne priznaje”

Opozicija je večeras ponovo protestovala ispred Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), jer je nezadovoljna njenim izvještavanjem. Protestima se negodovalo i zbog toga što je potvrđeno da je Milorad Dodik (SNSD) izabran za predsjednika RS-a.

Poslanik u entitetskom parlamentu Nebojša Vukanović je kao ključnu poruku protesta istakao: “Nema predaje i nema stajanja”. Prema njegovim riječima, ovo je treće okupljanje, a da će Bog dati da bude treća sreća.

Potpredsjednik SDS-a Milan Radović je izjavio da je RTRS režimski medij koji etiketira svakog kritičara vlasti.

“Režimska televizija je izvijestila da nas je na skupu bilo 2.000, a da je njih (na nedavnim protestima vladajućih stranaka) bilo 50.000. – to je objektivna televizija”, konstatovao je Radović – prenosi Klix.

Smatra da je kandidatkinja opozicije za predsjednika RS-a Jelena Trivić (PDP), kako je rekao, brutalno pokradena na Općim izborima.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je je također poručio da je njegova stranačka kolegica pobijedila, a ne Dodik.

“Kažu da je mafija dobila prvo poluvrijeme, ali ima drugo. Ova utakmica će se igrati dovoljno dugo da pobijedimo sa narodom. Izdržat ćemo. Bilo je puno trenutaka u historiji kada je naš narod izdržao veće izazove, zato je jako važno da ste došli da podržite jedinu i pravu istinu, a to je da je Jelena zaista pobijedila”, istakao je.

Ponovio je da će tražiti da se utvrdi odgovornost za navodne izborne nepravilnosti.

“Kriju izvještaj o kontrolnom brojanju u kojem se jasno vidi da nedostaje 80.000 glasova, da se desila izborna krađa. Nećemo stati, nećemo odustati i ostat ćemo uz Jelenu. Tražit ćemo da se utvrdi odgovornost u lancu organizovane izborne krađe.

To se čulo i na sjednici Centralne izborne komisije (CIK) – koliko nedostaje listića, koliko nedostaje vreća, koliko je bilo nevažećih glasova, koliko je oduzeto pravo glasanja onima koji su navodno bili nesposobni da glasaju”, kazao je Borenović.

I on je imao poruku za RTRS.

“Kažimo fabrici laži, ovim ljudima koji uređuju RTRS da je sramno njihovo izvještavanje”, istakao je.

Trivić je vladajuće nazvala ološem i poručila da neće priznati pobjedu Dodika.

“Nisam došla da kukam i plačem, jer nemam za čim kukati i plakati. Pobijedila sam, ali su tu pobjedu oteli, jer su banda. Imam snage više nego ikad da se toj organizovanoj sistemskoj korupcionoj mafijaškoj hobotnici suprotstavim ovdje na ulici i u institucijama. Nikada im krađu nećemo priznati, jer je to ološ. Ološu se to ne može priznati”, rekla je.

Prema njenim riječima, vladajući su napravili dogovor sa dijelom stranaca te da zbog toga “sa strancima više nikada nećemo sjesti”.

Trivić je također oštro kritikovala izvještavanje RTRS-a.

“Meni su naveli lažni dokument prema kojem ja dobijam deset miliona dolara. Sad treba da mi dođe Zmaj od Šipova u kuću i kaže: Gdje je deset miliona dolara? Nastavili se etiketiranje, počet ćemo i mi prozivati imenom i prezimenom svakog urednika koji piše lažne vijesti”, ukazala je.

Tvrdi da se uređivačka politika stvara u “kabinetima, komitetima, da je pišu neki galijaševići i simići”.

Večerašnjim protestima opozicije je prisustvovao manji broj građana u odnosu na prethodna dva protesta. Najavljeno je da biti održani novi protesti ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.