Reakcija Ministarstva vanjskih poslova Rusije: “Protivzakonite radnje Valentina Inzka”

Nakon odluke Valentin Inzka, stigla je i reakcija iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je nametanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida te je navela kako je to “nezakonita djelatnost” visokog predstavnika za BiH.

“Duboko smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim miješanjem odlazećeg Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države. Njegova takozvana ‘odluka’ o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminira ‘poricanje’ zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane. Protivzakonite radnje Valentina Inzka proturječe njegovom Dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika“, istakla je Zaharova – prenosi N1.

Navodi kako Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora, ovaj čin doživljava kao “otvoreni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, njen ustavni poredak i punomoći vlasnih organa”.

“Uvjereni smo da se promjene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, Bosna i Hercegovina, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina“, navela je.

“Takva neodgovorna samovoljna djelatnost Valentina Inzka, koji ne samo da nije doprinio jačanju međuetničkog razumijevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana. Ugroženi su međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda. Pravedno ogorčenje, čiji se val već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje“, dodala je Zaharova.

“Nažalost, Valentin Inzko nije izvukao pouku iz uzorne situacije iz 2015. godine, kada je skandalozno propao pokušaj da se u Savjetu bezbjednosti UN-a progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana“, istakla je.

Kazala je i da odluka Visokog predstavnika ne može imati pravne posljedice.

“Ulogu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zamijeniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda. A Visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditirao“, kazala je.

“Ovaj incident jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije vanjskog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi“, zaključila je predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Podsjetimo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta”, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.