in , ,

Recep Tayyip Erdogan se opasno razljutio: “Ovo je prijetnja demokratiji i uvreda za Turske oružane snage!”

Turska ostaje privržena sporazumu iz Montrea iz 1936. godine koji uređuje prolaze u Bosforskom tjesnacu, rekao je predsjednik te države Recep Tayyip Erdogan

Turska ostaje privržena sporazumu iz Montrea iz 1936. godine koji uređuje prolaze u Bosforskom tjesnacu, rekao je predsjednik te države Recep Tayyip Erdogan.

“Trenutno niti pokušavamo niti imamo namjeru napustiti sporazum iz Montrea”, rekao je Recep Tayyip Erdogan novinarima nakon sastanka najviših čelnika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), dodajući da njegova administracija u budućnosti neće oklijevati s revizijom bilo kakvih sporazuma da pomogne napretku Turske.

Erdogan je poručio da Turska ostaje privržena ovom sporazumu i da je svjesna njegovih benefita, ali da će razmatrati svako bolje rješenje u budućnosti.

Sastanak je sazvan nakon izjave nekoliko penzionisanih turskih admirala koji su pozvali vladu da ne otvara sporazum iz Montrea za raspravu.

U nedjelju su bivši admirali objavili izjavu putem interneta pozivajući na izbjegavanje bilo kakve retorike ili akcije koja bi mogla o konvenciju učiniti predmetom rasprave. Tužioci u glavnom gradu Ankari nakon toga su započeli istragu protiv osoba koje stoje iza izjave.

Erdogan je ovaj potez bivših admirala ocijenio zlonamjernim korakom.

“Izjava nekoliko penzionisanih admirala uvreda je za herojske Turske oružane snage”, poručio je Erdogan i dodao:

“Izjavu nekoliko penzionisanih admirala ne možemo smatrati slobodom izražavanja, ta sloboda ne sadrži prijetnje pučem.”

Turski predsjednik je ocijenio kako je “svaki napad na demokraciju u Turskoj počeo izjavama poput one koju je dalo nekoliko penzionisanih admirala”.

Lazić ne može da podnese breme: Velika je tuga, a njegova poruka zbog gubitka para srca!

Grom iz vedra neba: Vojin Mijatović dao punu podršku Željku Komšiću!