Regionalni gigant otvara megapogon u BiH, otvara se novih 500 radnih mjesta

Dušan Šešok, vodeći čovjek Iskre najavio je snažan investicijski ciklus u 2023. godini s naglaskom na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, javlja Poslovni.hr.

Iskra, slovenska proizvodna grupacija, vlasnik je za sada dvije velike hrvatske proizbodne kompanije s očekivanim ukupnim prihodom u 2022. na razini oko 280 miliona eura nastavlja snažni investicijski ciklus novim ulaganjima u 2023. godini.

Cilj 2.200 radnika

Pored redovnih investicija u svim sastavnicama započeto je i ulaganje u projekt izgradnje nove tvornice na građevinskoj parceli od 25.000 m2, u sklopu koje će raditi nova hala veličine 15.000 m2 – u Bosni i Hercegovini. Za te se aktivnosti predviđa novo zapošljavanje, a posrijedi je ukupno do 500 zaposlenika, piše Poslovni.hr.

To znači da će u fazi širenja poslovanja Iskre u BiH gdje već radi jedan pogon sa 100 ljudi, realizacijom ovog projekta broj zaposlenika u grupaciji Iskra porasti za oko 30 posto, odnosno sa sadašnjih 1.700 na uskoro oko 2.200 ljudi. Može se reći i da Iskra ovim jača vlastiti položaj u regiji i u svjetlu očekivane integracije BiH u Evropsku uniju.

“Planiramo završetak gradnje nove tvornice do kraja 2023. i zapošljavanje još do 500 ljudi – rekao je za Poslovni.hr ugledni slovenski poduzetnik Dušan Šešok, u vlasništvu čije porodice u okviru ove grupacije, pored matice slovenske Iskre i zagrebačke Elke uspješno posluje i Iskra brodogradilište 1 u Šibeniku.

Govoreći o novom projektu, Šešok je naveo kako je posrijedi Iskrino ulaganje na lokaciji u njihovom vlasništvu u gradu Laktaši, poznatom i kao termalnom lječilištu u sjeverozapadnom dijelu BiH, te najavljuje da se 2024. planira njezino otvaranje i početak rada.

Manji porez na dobit

Poslovni.hr navodi kako će u Laktašima slovenski proizvođač investicijom procijenjenom na oko 15 miliona eura proširiti proizvodne aktivnosti u svom dominantom elektro biznisu, ali očito s predviđenim ciljem optimizacije u uslovima nižih troškova poslovanja. Kad je riječ o investicijskom ciklusu, važno je reći i zašto se fokus Iskre sad seli na Istok.

Tamo će na poslovanje utjecati faktori kao što je niža cijena električne energije (80 eura po MWH), zatim niži troškovi rada i oporezivanje rada, ali jednako se važnost pridaje generalno povoljnijem poreznom sistemu, uključujući nižu stopu oporezivanja dobiti u odnosu na Sloveniju koja inače ima najveće oporezivanja rada u EU.

  • U RS plaća se porez na dobit po stopi od 10 posto, a u Sloveniji – 19 posto.

Ali, aktualne tendencije u sklopu najavljene porezne reforme u smjeru su daljnjeg povećanja poreznog opterećenja dobiti i imovine u Sloveniji, navodno u korist nižih poreza na rad.

Kao poduzetnik to smatram neprihvatljivim jer ni jedna država u EU ne diže poreze u ovoj situaciji tako da Slovenija iskače iz postojećih politika u člancima EU.

Vode se rasprave i o podizanju minimalne plate za 100 eura. Držim da se plate trebaju regulirati kroz odnos ponude i potražnje koji vlada na tržištu.

Naime, ako se tako administrativno krenu povećavati plate, to će biti generator za novi ciklus rasta inflacije koja je i inače najveći problem u poslovanju evropskih poduzetnika, pa čak i veći od cijene energije – rekao je Šešok za Poslovni.hr.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.