Sada je sve poznato: Nedim Sladić otkrio kakvo nas vrijeme očekuje za praznike

Bh. meteorolog Nove BH Nedim Sladić u razgovoru za portal “Avaza” otkrio je kakvo nas vrijeme očekuje tokom nastupajući praznika.

Kako je kazao vremenske prilike u Bosni i Hercegovini za 01. maj su u znaku promjenjivog vremena uslijed približavanja poremećaja sa sjeverozapada kontinenta, a istovremeno pružanja prizemne doline osom s juga Mediterana prema sjeveru koja destabilizuje atmosferu.

Boravak na otvorenom

– Iako će jutro započeti sunčanijim vremenom, ubrzano i nejednako prijepodnevno zagrijavanje podloge će od ranog poslijepodneva usloviti postepen porast grudvaste naoblake usljed pritjecaja vlažnog zraka s jugoistoka što će duž Dinarida, odnosno najprije u planinskim područjima jugoistočne, istočne, centralne i sjeverozapadne Bosne usloviti lokalne pljuskove, mjestimično praćeni grmljavinom.

Treba naglasiti kako su ti pljuskovi neravnomjerno raspoređeni, kako to priliči ovom dijelu godine. U drugom dijelu poslijepodneva te naročito prema večeri kako će vlage biti sve više u nižim nivoima atmosfere pljuskovi su izgledni i u nižim predjelima Bosne – kazao je Sladić.

Dodao je da je bez padavina izgledno na krajnjem jugu i jugozapadu Hercegovine te duž srednjeg i južnog Jadrana, pa je za očekivati na ovom području i najprijatnije vrijeme za boravak na otvorenom uz dosta sunca, bez veće bojazni za kišu.

Polovina dana

– Što se tiče temperatura zraka, one su u rasponu od 7 do 12, na jugu do 16, a dnevne većinom od 19 do 25 stepeni Celzijusa.

Nije ni najhladniji, ali ni najtopliji pa ni najkišovitiji Prvi maj, ali sve u svemu ništa što već nismo iskusili bit će dovoljno da se bar polovina dana dobro iskoristi – kazao je Sladić.

Naglasio je da se za naredne vremenske (ne)prilike ne prognozira ništa neuobičajeno po pitanju vremenskih (ne)prilika.

– Maj u Bosni karakteriše promjenjivo vrijeme koje prate lokalni pljuskovi i grmljavina, a bez obzira na tu činjenicu, treba svakako slijediti sve preporuke nadležnih tijela, prije svega naših hidrometeoroloških zavoda te njihova upozorenja – zaključio je Sladić za “Avaz”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.