Salkić bez dlake na jeziku, otvoreno i nedvosmisleno je poručio javnosti: “Obilježavanje 9. januara uznemirava žrtve progona i genocida”

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, da obilježavanje 9. januara, koji je ranije osporio Ustavni sud, a koji se slavi kao dan bh. entiteta RS, iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida koji su počinjeni pod zastavom 9. januara, te da je jedini i najbolji lijek za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini eliminacija posljedica genocida.

“Nastavak neustavnog i nezakonitog obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida koji su počinjeni pod zastavom 9. januara.

Sa ovom praksom treba prestati zbog ovih činjenica i zbog zvaničnih presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se 9. januar ne može obilježavati kao dan bh. entiteta RS, ali i mišljenja Venecijanske komisije”, naveo je Salkić.

Jedini i najbolji lijek za trenutno stanje u našoj domovini Bosni i Hercegovini, rekao je Salkić, jeste eliminacija posljedica genocida.

“Samo tako možemo napraviti jasnu distancu sa idejama zla, progona, zločina i teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini.

Dok žive posljedice progona i genocida živjeće i osjećaj kod sljedbenika takve politike da se genocid isplati i da su oni koji su ga počinili heroji, a ne zločinci. Potreba eliminacije posljedica genocida nije više samo potreba preživjelih žrtava, to je nasušna potreba civiliziranog svijeta”, kazao je Salkić.

Ukoliko ovakvo stanje ostane i potraje ono će da nagrize i uništi civilizacijske vrijednosti u mnogim zemljama u svijetu, smatra Salkić.

“Nastavak veličanja takvog projekta kroz obilježavanje 9. januara kao dana bh. entiteta RS uprkos postojanju presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine dokaz su takvih tendencija, rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja mira u doglednoj budućnosti od strane sljedbenika takve ideologije”, zaključio je Salkić.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.