Sarajlićev skriveni stan na Jadranu: „Nisam ja ni znao da li je to prošlo uknjižbu, zato nisam ni prijavljivao“

U mjestu Žaborić, poznatom po prelijepim plažama, borovim šumama i maslinicima, udaljenom desetak kilometara od Šibenika u Hrvatskoj, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Asim Sarajlić je krajem 2018. godine kupio stan za skoro 137.000 maraka – piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Stan od 50,5 kvadrata nalazi se u prizemlju trospratnice novije gradnje i udaljene tristotinjak metara od plaže.

Iako je morao, Sarajlić ovu nekretninu nije prijavio u imovinskom kartonu Centralne izborne komisije (CIK) kada je u februaru 2019. preuzimao funkciju državnog delegata.

„Nisam ja ni znao da li je to prošlo uknjižbu, zato nisam ni prijavljivao“, rekao je Sarajlić, navodeći da je nekretninu plaćao u mjesečnim ratama do kraja 2020. godine.

Prema Izbornom zakonu BiH, kandidati i izabrani zvaničnici su obavezni CIK-u prijaviti prihode iz prethodne godine te svoju i imovinu članova uže porodice, vredniju od 5.000 maraka.

CIK ne provjerava sadržaj imovinskih kartona niti je predviđena sankcija za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine.

„Sutra-prekosutra i ja ću ažurirati karton imovinski u CIK-u“, rekao je Sarajlić nakon što ga je novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) upitao za ovu nekretninu.

Stan je kupio od Omara Kokanovića, uposlenika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH (FBiH) i bivšeg izvršnog direktora brokerske firme „Eurohaus“.

Kokanović je, prema riječima Tužilaštva Kantona Sarajevo, bio jedan od najbližih saradnika Zijada Blekića, nekadašnjeg vlasnika i direktora ove firme protiv kojeg se na Kantonalnom sudu u Sarajevu vodi proces zbog pranja novca i privrednih prevara.

Kokanović je novinarima rekao da je svjedok u tom predmetu.

Na pitanje novinara kako je došlo do toga da proda stan Sarajliću, on kaže: „Sad da ja kažem da sam sa njim neki prijatelj – nisam, ali znamo se možda jedno sedam, osam, devet godina.“

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.