Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

Ministarstvo financija i trezora SAD-a objavilo je na svojoj službenoj internet stranici pojašnjenje vezano za današnji paket sankcija kojim su, između ostalih, obuhvaćeni i Asim Sarajlić i Gordana Tadić.

Kako su naveli na svojoj stranici, Sarajlić je ozloglašeni subjekt “afere Asim”, političke korupcionaške afere u kojoj je uhvaćen kako obećava posao supruzi partijskog delegata u zamjenu za traženo glasanje o poziciji političke stranke.

Sarajlić je optužen za dodatna krivična djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem.

“Sarajlić je također zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na BH Telecom, veliko državno preduzeće u BiH. U tom svojstvu, Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta, i inače je vršio neumjeren uticaj na proces zapošljavanja.

U sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučio kandidate koji su navodno bili ozbiljno nedovoljno kvalifikovani, što narušava integritet kompanije”, navedeno je.

Kako stoji na stranici američkog Ministarstva trezora Sarajlić je određen za sankcije za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan.

“Uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili za sadašnju ili bivšu vladu, ili za direktno ili indirektno uključenje u korupciju zvaničnika na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje”, stoji u objavi.

Za Gordanu Tadić su naveli da je bila glavna tužiteljica u Tužilaštvu BiH od 2019. do 2021. godine.

“2021. godine službeno ju je smijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće nakon što nije dodijelila predmete tužiocima putem automatizovanog predmeta.

Sistem distribucije je dizajniran da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužioca na osnovu ličnih ili političkih razloga”, ističe se u saopćenju.

Osim toga, Tadić je, kako se navodi, iskoristila svoju poziciju glavnog tužioca da promovira svoje lične i porodične interese. Nadalje, navodno je naplatila državnu stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora.

“Tadić je određena za sankcije zbog toga što je odgovorna ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu”, zaključuje se u saopćenju Ministarstva financija SAD-a.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.