Semir Efendić uputio je veoma oštre kritike nakon presude: “Nije trebalo trošiti resurse na aferu “Asim”, narod je sve eksplicitno vidio”

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je za Klix.ba komentarisao oslobađajuću presudu Asimu Sarajliću u predmetu do kojeg je došlo nakon što je Efendić objavio audiosnimak na kojem se čuju dogovori o trgovini glasa za zaposlenje.

Na samom početku, Efendić ističe da nije ni očekivao drugačiju presudu.

“Nisam očekivao čak ni da će se podići optužnica te stoga tada nisam ni podnosio nikakvu prijavu, a snimak sam objavio na Facebooku isključivo u interesu javnosti.

Tužilaštvo je po službenoj dužnosti pokrenulo poseban proces iako je prvooptuženi Sarajlić već imao jednu optužnicu za ista ili slična krivična djela pa je bilo za očekivati da će možda taj materijal biti pridružen predmetu koji se već vodio”, kazao je on.

U obrazloženju presude se navodi da je snimak nastao nezakonito, a otežavajuća okolnost za Tužilaštvo je bilo i to što dogovori sa snimka nisu realizovani.

“U konačnici, dogovor aktera snimka nikada se nije ni realizirao upravo zahvaljujući činjenici da su detalji razgovora dospjeli u javnost”, navodi Efendić.

Efendić smatra da s obzirom na te okolnosti, postupak nije trebalo ni voditi te je uputio kritiku kantonalnom pravosuđu.

“Kako god, javnost u Bosni i Hercegovini nikada nije eksplicitnije imala uvid u pozadinu političkih procesa i u tom predmetu narod je davno donio svoju presudu, tako da nije bilo potrebe da se troši vrijeme i resursi za vođenje takvog postupka.

Ako je tvrdnja suda da je taj snimak nastao nezakonito, postavlja se pitanje kako je na osnovu njega tužilaštvo uopće moglo podići optužnicu, kako je sud mogao tu optužnicu potvrditi, nakon čega je vođen višegodišnji proces,

iako su se svi detalji o načinu nastanka i objave snimka znali nakon davanja prvih izjava. To govori mnogo i o našem pravosuđu”, zaključio je Efendić.

Pred Općinskim sudom u Sarajevu su danas oslobođeni i Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović, a zajedno sa Sarajlićem bili su optuženi za davanje dara i drugih oblika koristi.

Sarajlić, Delalić i Šehović su sumnjičeni da su prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem kako bi ga nagovorili da glasa za Fikreta Prevljaka kao predsjednika sarajevske SDA.

Na snimku se čuje plan prema kojem bi Tvrtkoviću zauzvrat, Sarajlić našao posao supruzi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.