Šarović bez pardona: Javnost malo zna o ovih obećanih 100 miliona eura, pod kojim su uslovima date i šta je svrha ove “pomoći”

Posljednje Vijesti

Naredna 2022. godina biće izuzetno teška za ekonomiju RS i na to upozoravaju svi ekonomski stručnjaci i dobri poznavaoci prilika u našoj zemlji. RS bez kredita ne može da živi jer, nažalost, ne proizvodi i ne stvara dovoljno da bi bila ekonomski samoodrživa.

To u intervjuu za Srpskainfo kaže predsjednik SDS, Mirko Šarović, govoreći o tome kakva godina slijedi za ekonomiju RS, naročito ako ne dobije kredite međunarodnih finansijskih institucija.

– Politička nestabilnost koja je ovladala ovim prostorom dodatno će pogoršati situaciju i otjerati investitore tako da nam predstoje loši dani za biznis i poslovanje. Upozoravam i na sve veću rastuću, tihu, puzajuću finansijsku izolaciju RS i iz te mreže moramo iskakati – inače nam slijedi potpuni ekonomski slom – tvrdi Šarović.

Može li Orbanova obećana “pomoć” od 100 miliona eura biti slamka spasa za Dodika?

Javnost malo zna o ovih obećanih 100 miliona eura, pod kojim su uslovima date i šta je svrha ove “pomoći”. Ali kako god, nijedna jednokratna pomoć ne liječi ekonomiju jedne zemlje već samo kratkoročno ublažava tegobe. Ovaj novac ne rješava ekonomsku stabilnost RS, samo može dati neke projektovane i planirane, trenutne efekte ličnoj politici Milorada Dodika.

Da li je moguće pomirenje opozicije s predsjednikom DNS, Nenadom Nešićem, ili je izvjesnija varijanta formiranje tzv. trećeg bloka?

Sa Nenadom Nešićem, predsjednikom DNS, nemam nikakve svađe da bi se mirili. Moguće je da imamo drugačije poglede oko određenih pitanja, ali to nikad ne prenosim na ličnu ravan. SDS kao najjača opoziciona stranka želi kroz partnerski odnos sa svim drugim opozicionim strankama da definiše i izgradi minimum zajedničkih izbornih i postizbornih ciljeva poštujući samostalnost i autonomnost svake stranke, uključujući i njihove pojedinačne interese.

Ako smo u jednoj koloni, onda smo jači, što je naravno opšte poznato, ali to nikad nije jednostavno postići. Ipak, tome trebamo uvijek težiti dok god za to ima prilike. U bilo kakav treći blok ne vjerujem, to se neće nikad primiti u ovakvoj političkoj situaciji u RS. Sve je “ili – ili”. Ili ste za postojeći režim ili ste protiv njega. Nema sredine.

U sukobu s Nešićem čvrsto ste podržali Nebojšu Vukanovića. Naslućuje li se u tome podrška SDS Vukanoviću kao potencijalnom kandidatu za jednu od dvije inokosne funkcije na idućim izborima?

Nebojša Vukanović je u poslaničkom klubu SDS i tu je aktivan član. Cijenim ono što radi i u javnosti je prepoznatljiv i nepotkupiv opozicionar i u tome ga podržavam. Rado bih ga vidio i u formalnom smislu u redovima SDS, ali to je njegova odluka. Za kandidature se pita samo SDS i njegovi organi, a o tome će biti riječi samo kada mi procijenimo da je najbolje vrijeme.

Da li bi bilo kakvo cijepanje stranaka opozicije u više kolona značilo da opozicija ima manje šanse protiv SNSD na opštim izborima iduće godine?

Što više koalicionih partnera za neku kandidaturu daje veće šanse za uspjeh i obrnuto. Neka “treća kolona” u našem slučaju direktno bi radila u korist SNSD i njihovih kandidata. Nećemo da budemo naivni i da pričamo ili da vjerujemo u neke druge priče.

Leave your vote