Saša Magazinović jako žestoko poručio: “Ovdje nema ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka, ni Ostalih, ni entiteta – cijena goriva je za svakoga jednaka”

Izgledno je da će se poskupljenja goriva nastaviti, što uzrokuje i poskupljenje životnih potrepština. Vlast bi mogla ublažiti ekonomsku krizu, ali to još nije učinila.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović tvrdi da je opozicija uradila sve što je mogla uraditi da bi se akcize na gorivo ukinule.

“Porazna činjenica za svaku vlast je što ne povlači nikakve ekonomske poteze za poboljšanje situacije. To radi opozicija – podsjetit ću vas da je taj zakon (o usvajanju akciza) usvojen dominantno glasovima opozicije u Zastupničkom domu.

U Domu naroda, gdje opozicija nije jaka, zakon su usmjerili u proceduralne hodnike s namjerom da ne bude usvojen”, mišljenja je.

Pitao se šta opozicija još može poduzeti kako bi se gorivo učinilo jeftinijim.

“Mi stalno insistiramo da se ta svar izvede na čistac. Jasno mi je da smo učinili maksimum, u odnosu na parlamentarni kapacitet. Prvo, predložili smo, i drugo, usvojili smo tamo gdje smo to mogli uraditi.

Treće, pozivamo njih da to urade tamo gdje oni mogu. Ne znam šta se još može učiniti da se ta stvar ubrza kada smo mi u pitanju”, rekao je Magazinović za Klix.ba.

Bitnim smatra to da se javnosti obrazloži kako se formira cijena goriva.

“Prilično me čudi hrabrost vlasti da potpuno ignoriše zahtjeve građana. To je bahatost. Ovdje nema ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka, ni Ostalih, ni entiteta – cijena goriva je za svakoga jednaka.

Ono što mi sada radimo jeste da pripremamo zahtjev da nam se objasni način formiranja cijena goriva”, naveo je.

Istakao je zašto bi nadležni trebalo objasniti kako se cijena formira.

“Nafta je 8. marta koštala 130 dolara po barelu, kod nas bila 2,60 KM po litru. Barel je 7. juna koštao 120 dolara, a kod nas litar goriva 3,40 KM. Barel je 17. juna koštao 113 dolara, a kod nas litar goriva bio 3,50 KM.

Dakle, neko treba objasniti kako to da kad rastu cijene na svjetskom tržištu, rastu i kod nas, a kad opadaju cijene na svjetskom tržištu, kod nas i dalje rastu”, napomenuo je.

I Magazinović je komentarisao stav dijela vlasti da bi se ukidanjem akciza i uvođenjem diferencirane stope pomagalo i siromašnima i bogatima.

“Pogledajte šta je uradila Hrvatska. Riječ je o mjerama vezanim za PDV, te mjere su proveli i građani su to osjetili. Ne možete praviti pumpe za bogate i siromašne, pa je na pumpi za bogate gorivo skuplje, a na pumpi za siromašne jeftinije.

To ne postoji nigdje na svijetu. Možete cijenu goriva spustiti za 0,30-0,45 KM, a čime će se generisati pojeftinjenje svega onoga u šta ulazi cijena goriva. To se radilo i to se radi, a samo je kod nas to nauka”, ocijenio je.

Uvjerava da državni budžet ne bi trpio ako bi se poseglo za mjerama za ublažavanje poskupljenja.

“Budžet ne bi trpio zbog toga što država sebi ne bi uzela akcizu, nego bi ostavila novac građanima. Država je već taj novac, koji bi dala građanima, već uzela kroz PDV i poskupljenja. Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) slavodobitno izlazi u javnost, govoreći da su oborili sve rekorde u prikupljanju novca.

Kao da su oni taj novac proizveli, kao da su došli do njega nekom proizvodnom djelatnosti. Ne, nego su ga uzeli od građana zato što rastu cijene i zato što putarinu plaćamo 9,50 KM”, podsjetio je.

Ni on ne misli da je u Bosni i Hercegovini izgledan socijalni bunt zbog poskupljenja.

“Mislim da se to skoro neće desiti. Brojni pokretači takvog nečega izgleda nisu dovoljno veliki za bosanskohercegovačku javnost. Mi nemamo kulturu izražavanja na ulici, kakva postoji, primjera radi, u Francuskoj. Pitanja koja su nama banalna tamo uzrokuju velike proteste.

To je način da građani iskažu svoj stav. Ovdje se to dešava jednom u četiri godine – na izborima. Građani Bosne i Hercegovine se zadovoljavaju time da je to jedini trenutak kada oni učestvuju u odlučivanju. Svjedok sam da to ne mora biti tako”, istakao je.

Prema Magazinovićevim riječima, brojne su građanske inicijative koje su urodile plodom. Poručio je građanima da je angažmanom sa izabranim zvaničnicima moguće učiniti puno toga.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.