Saša Magazinović u žustrom obraćanju javnosti otvoreno poručio: “Vjerovali ili ne, živimo u državi u kojoj, ako bacite hranu, država vas nagradi, jer vam ne naplati PDV”

Prema podacima koje je iznio poslanik i predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, u Bosni i Hercegovini godišnje se baci oko 400 tona hrane, od čega 140 tona od strane privrednih subjekata.

„Danas smo ovdje radi implementacije u Parlamentu plemenite ideje Fondacije Mozaik, koji su do sada uradili veliki dio posla i sad je na institucijama i na nama političarima da uradimo svoj dio posla“ kazao je Magazinović.

“Vjerovali ili ne…”

Pojasnio je da se radi o ukidanju plaćanja poreza za one koji doniraju hranu, jer se finansijski više isplati hranu baciti na deponiju, nego donirati onima koji su u stanju potrebe.

“Vjerovali ili ne, živimo u državi u kojoj, ako bacite hranu, država vas nagradi, jer vam ne naplati PDV, a ako nahranite gladnog donirajući hranu, država vas kazni, jer morate platiti 17 posto”, naveo je Magazinović – prenosi Fena.

Nema tačnih podataka o tome koliko je osoba u stanju potrebe, ali više od pola stanovništva žovo ispod granice ili na granici siromaštva, onako kako je siromaštvo definirano kao postojanje osnovnih mogućnosti za dostojanstven život.

Magazinović ističe da će 1. decembra, kada bi trebala biti konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH, svim zastupnicima i zastupnicama iz svih stranaka dostaviti prijedlog zakona, uz objašnjenje zbog čega se ovo radi i poziv da upravo oni budu ti koji će predložiti ovaj zakon.

Prijedlog ukidanja poreza za doniranje hrane podržao je i ekonomski ekspert Faruk Hadžić.

„U ovoj situaciji svi bi akteri imali korist od toga. Uprava za indirektno oporezivanje, a s tim i država BiH ne bi izgubila ništa. Jer svakako se ta hrana uništi i na nju se ne plaća PDV.

U toj varijanti, ako bi se samo dopunio član Zakona o PDV-u, imali bismo situaciju da bi preduzeća donirala hranu.

Riješilo bi se trajno pitanje osiguranje obroka za gladne u BiH.

Država ne bi čak ni izgubila ništa nego bi dobila, jer bi bilo neophodno manje donirati novčanih sredstava za rad javnih kuhinja, jer bi imali dovoljne količine hrane“, pojasnio je Hadžić.

Prema prrocjenama, godišnje se uništi oko 126 miliona KM hrane koja bi mogla biti donirana narodnim kuhinjama, što je i više nego dovoljno za trajno rješavanje pitanja hrane za one kojima je pomoć neophodna.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.