Šef hrvatske diplomatije Grlić Radman: Milanović se nudi kao spasitelj Hrvata u BiH, a otkrio ih je tek prije godinu dana

U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije u Hrvatskoj, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da se razgovaralo o stanju u privredi i poljoprivredi.

Također je rekao kako se mnogo govori i pristupanju Švedske i Finske NATO-u te da je parlamentarna većina spremna podržati to.

– Naravno, kada ta tema dođe na dnevni red Sabora u smislu ratifikacije sporazuma, procedura je jednostavna.

Hrvatska prepoznaje važnost Finske i Švedske kao visokorazvijenih zemalja kad je u pitanju vladavina prava i demokratija.

Mislim da će njihovo članstvo u NATO savezu doprinijeti jačanju naše odbrane i sigurnosti – rekao je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

Milanović podržava Rusiju

Kako kaže, ponovno su se čule teze koje je iznio predsjednik države da treba staviti veto na širenje NATO-a.

– Naravno da te teze nanose štetu Hrvatskoj, sramote nas i dovode u direktnu vezu pitanje rješavanja pitanja Hrvata u BiH i štete i njima.

Začuđeni smo i zgroženi rječnikom. Izdajnik se rijetko može čuti u vokabularu demokratskih zemalja. To se moglo čuti ’45. kad su svi hrvatski patrioti bili izdajnici.

Moglo se čuti i da će on progoniti kao đavo grešnu dušu… Nečuveno je da će on progoniti legalno i legitimno izabrane zastupnike u Saboru.

To nam nanosi strašno veliku štetu. Predsjednik se ponaša kao milicajac 1945. kad je istjerivao ljude iz crkve i progonio ih samo zato što su vjernici.

Stvara se percepcija Hrvatske kao incidentne države – kaže ministar dodajući da se Milanović sada nudi kao spasitelj Hrvata u BiH, a otkrio ih je tek prije godinu dana.

Ponovio je kako predsjednik relativizira situaciju u Ukrajini i kako ima proruske stavove.

– Cijeli svijet je optužio brutalnu rusku agresiju, a on još uvijek podržava Rusiju – kaže Radman.

Nepopravljiva šteta

– Ja poštujem instituciju Predsjednika, ali on radi nepopravljivu štetu, a mi moramo svaki dan peglati ono što je on izgovorio – kaže Radman.

Dodaje i da Milanovićevi istupi ne pomažu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te da vladajući imaju drugi put, strpljiviji i da je njihov put dugačak.

– Da je to napravila Milanovićeva vlada prije 10 godina mi bismo danas imali promijenjen Izborni zakon.

Mi sada baš zbog tog nerada nemamo Izborni zakon – kaže Grlić Radman dodajući i da je “Račanova vlada radila sve protivno interesima Hrvata u BiH”.

Na pitanje može li Vlada učiniti išta da spriječi predsjednikov veto na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, Grlić Radman kaže kako vladajući znaju proceduru.

Prema njegovim riječima, predsjednik može samo napraviti show u proceduralnom smislu.

Također, ministar kaže da ne zna treba li se zabrinuti zbog najava iz Rusije da će Ukrajinci krenuti u odmazdu zbog predsjednikovih izjava.

– Možda bi se predsjednik trebao zabrinuti – kaže.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.