Šefik Džaferović nakon usvajanja rezolucije o BiH u njemačkom Bundestagu: “Od esencijalnog značaja je što su Dodik i Čović imenom i prezimenom navedeni kao ključni krivci za blokade”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je usvajanje rezolucije o Bosni i Hercegovini u njemačkom Bundestagu. Zahvalio se zastupnicima a naročito Adisu Ahmetoviću i Borisu Mijatoviću.

“Izuzetno je bitan poziv Vladi Njemačke da još više osnaži svoj angažman prema Bosni i Hercegovini, naročito kada je u pitanju naš euroatlantski put, te jačanje demokratije i vladavine prava.

Od esencijalnog značaja je što su Dodik i Čović imenom i prezimenom navedeni kao ključni krivci za blokade i negativne procese u Bosni i Hercegovini, a njihova politika identificirana kao prijetnja miru u Jugoistočnoj Evropi.

Ovime se Bundestag izdignuo iznad vještačke potrebe da se podjednako okrive svi u Bosni i Hercegovini, kako bi se zamaglila individualna odgovornost onih koji se zalažu za secesiju i dalje etničke podjele.

Upravo je zahvaljujući politici jasnog imenovanja krivaca u Bosni i Hercegovini zaustavljen rat, sklopljen Dejtonski sporazum, te su napravljeni brojni reformski pomaci u proteklih 27 godina, a svaki put kada se izjednačavala odgovornost svih kroz nejasne formulacije to je samo ohrabrivalo antizapadne snage.

Jako važna dimenzija jeste poziv Njemačkoj vladi da, u koordinaciji sa SAD-om i Velikom Britanijom, nastavi snažno zagovarati sankcije Evropske unije prema onima koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak.

Na koncu od krucijalnog značaja je što je u rezoluciji detektovana sprega susjednih država Srbije i Hrvatske sa etničko-separatističkim politikama u BiH, te što je Zagrebu i Beogradu jasan poziv da se distanciraju od ovih politika.

Posebno je bitan dio u kojem se kao negativan određuje utjecaj Zagreba na izmjene Izbornog zakona.

Ova rezolucija je jasan signal svima nama u Bosni i Hercegovini da se okrenemo konstruktivnim procesima, pozitivnom dijalogu i reformama koje imaju za cilj izgradnju demokratskog, pluralističkog i inkluzivnog društva, u znaku borbe protiv korupcije, diskriminacije i svih oblika nepravde.

Ljudi u Bosni i Hercegovini zaslužuju evropsku budućnost i mogućnost da žive u miru, modernom i demokratskom društvu, iz kojeg mladi neće iseljavati već će moći planirati svoju budućnost”, zaključio je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.