Šefik Džaferović pred predsjednikom Evropskog vijeća: “Zamolio sam Michela da što prije dobijemo kandidatski status, to bi relaksiralo sve”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, kazao je da je Michelova rečenica od prošle godine s Bleda bila okosnica današnjeg sastanka u Sarajevu.

“Na Samitu na Bledu prošle godine Michel je izgovorio rečenicu koja je danas bila osnovna teza i ovog sastanka. Bilo je poznato, do tog sastanka, da Zapadni Balkan treba EU, ali je on tada rekao da treba i dodati rečenicu da i EU treba Zapadni Balkan.

I to je sva istina”, kazao je Džaferović – javio je Klix.

Istakao je kako se cijeli sastanak odvijao u znaku te dvije rečenice koje ukazuju na potrebu da se sve države Zapadnog Balkana integriraju u EU i da prije toga ostvare što je moguće veči napredak.

“Ruska agresija na Ukrajinu i kompliciranje sigurnosne, ekonomske i političke situacije u Evropi ukazuje na još veći značaj te rečenice s Bleda.

Evropskoj uniji je potrebna vizija i ovo što radi predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je vizija kako treba da budu uređeni odnosi u Evropi, Evropskoj uniji i svijetu.

Danas je jasno kazano da BiH i sve države Zapadnog Balkana imaju vrlo jasno evropsku perspektivu, da treba tražiti modalitete snažnije saradnje zemalja Zapadnog Balkana i EU, kao i s državama Istočnog partnerstva”, dodao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.