Šefik Džaferović se oglasio uoči posjete Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, evo šta je poručio: “Cilj Turske je stabilan Balkan”

“Cilj Republike Turske, koja je i sama djelimično balkanska zemlja, jeste stabilnost Balkana, jer je to više stabilnosti i za samu Tursku. Kao snažna članica međunarodne zajednice, Turske ima odgovornost da pomaže stabilnost, mir i saradnju”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Uoči posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, koja je najavljena za utorak, 6. septembar, Džaferović je za Aanadoliju govorio o odnosima dvije zemlje, Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Turskom, kao i ulozi Turske u očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Govoreći o očekivanjima da se posjeta Erdogana može iskoristiti za unapređenje ekonomske saradnje Turske sa Bosnom i Hercegovinom, Džaferović je podsjetio da su u protekle četiri godine držali političke odnose sa Republikom Turskom na najvišem nivou.

“Pokazao je to intenzitet posjeta i susreta Predsjedništva i mojih lično sa predsjednikom Erdoganom. Svaki put u fokusu je bila i ekonomska saradnja.

Velike turske firme poput Šišedžama ili Natron Hayata su među najozbiljnijim u BiH. U ovom mandatu smo zaključili Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, po kojem je privrednicma iz Bosne i Hercegovine dat status kakav nemaju privrednici nijedne druge zemlje na svijetu.

Cilj je podići razmjenu na milijardu dolara, a onda još više. Turska je voljna da ekonomski sarađuje s nama, mi imamo interes, trebamo to koristiti”, rekao je Džaferović.

Smatra da svaka posjeta Erdogana Bosni i Hercegovini, kao i regionu, ima smirujući, stabilizirajući efekat.

“Predsjednik Erdogan snažno podržava Dejtonski sporazum, po kojem susjedne države imaju obavezu da poštuju političku nezavisnost BiH. Bosna i Hercegovina želi regionalnu saradnju, na principima međusobnog uvažavanja.

Turska dobro poznaje ovaj region i njen doprinos je uvijek konstruktivan, bilo da se radi o njenoj podršci našem EU i NATO putu, ili podršci zaštite države u Vijeću za implementaciju mira u BiH, gdje Turska predstavlja OIC”, istakao je Džaferović.

Naglasio je da će tokom posjete Erdogana Bosni i Hercegovini u fokusu biti teme poput stabilnosti, ekonomije i saradnje.

“Međunarodni odnosi su izuzetno turbulentni. Rat u Ukrajini je donio ogromne izazove. Sa sporazumom o izvozu žita iz ukrajinskih luka, kao i sa medijacijom u ukupnim mirovnim pregovorima, Turska je pokazala svoju važnost za ukupni međunarodni mir i sigurnost.

Republika Turska posvećuje znatnu pažnju regionu i posebnu pažnju Bosni i Hercegovini. Za razliku od nekih drugih utjecaja, Turska ima izbalansiranu i konstruktivnu ulogu.

Cilj Turske, koja je i sama djelimično balkanska zemlja, jeste stabilnost Balkana, jer je to više stabilnosti i za samu Tursku. Također, kao snažna članica međunarodne zajednice Turska ima odgovornost da pomaže stabilnost, mir i saradnju”, poručio je Džaferović.

Govorio je i o odnosima Turske i BiH, koji su, kako je kazao, jako dobri, ali i o oblastima u kojima vidi šansu za dodatni napredak.

“Kada imate historijske, kulturne i međuljudske odnose kakve imaju Bosna i Hercegovina i Turska, onda se polje saradnje ne može ograničiti na samo neka specifična područja. Postoje države sa kojima BiH ima saradnju samo u određenim područjima.

Saradnja BiH sa Turskom se može i treba ostvariti na svim poljima, od politike, preko ekonomije i odbrane, do sporta i kulture. Ogroman je prostor na području obrazovanja i zdravstva.

Turska je jedan od glavnih partnera BiH na obnovi i restauraciji naše kulturne baštine, kao temelja našeg identiteta. Jednostavno, kada imate veze kakve mi imamo, onda je svako polje šansa”, dodao je Džaferović za AA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.