Semir Efendić gostujući kod Hadžifejzovića: “Politički angažman Sebije Izetbegović doprinio lošem rezultatu SDA! Zvao me Nermin Nikšić! Evo šta je ponudio”

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić bio je gost u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji.

Govorio je o brojnim temama.

“Funkcija premijera je važna i značajna, ne mislim da je to malo.

Stranka za BiH je dobila pet mandata, a za većinu je potrebno 18! Mene će zamijeniti sljedeći kandidat sa liste.

Premijer u Federaciji se ne može tako često mijenjati, kantonalni može, to je promjenjiva pozicija.

Niko ne mora da prihvati mandat, to je stvar izbora. Politički angažman Sebije Izetbegović je doprinio lošem rezultatu SDA u Kantonu Sarajevo.

Do sada je bilo moguće biti i direktor i zastupnik, ali to neće biti moguće prema novom zakonu.

Sebija Izetbegović je i u federalnom parlamentu provela godinu i onda se povukla, moguće je da će to i sada uraditi.

Nama se javio Nermin Nikšić sa prijedlogom da se SBiH pridruži razgovorima o formiranju većina na kantonalnom i federalnom nivou.

Imali smo mi i saradnju sa NES-om. Izrazio sam spremnost da učestvujemo u pregovora o formiranju vlasti u Federaciji i Kantonu Sarajevo. Dao sam načelnu saglasnost, a danas smo dobili i prvi prijedlog Programa rada.

Koalicioni sporazum mora uključivati stranke koje čine većinu u Predstavničkom domu! Moguće je da Osmorka dobije većinu u klubu Bošnjaka. Stranke okupljene oko SDP-a, odnosno Trojke ne mogu imati većinu u Predstavničkom domu bez HDZ-a!

Što bi samo SDA mogla sa HDZ-om, a da neko drugi ne može?! Stranka za BiH je bila u prethodnoj Tuzlanskoj vladi, imala je dva ministra. Nismo htjeli ući u sporazum sa SDA-DF-om.

Da je Stranka za BiH ušla u koaliciju sa SDA u Tuzlanskom kantonu, ne bi bilo potrebe da zastupnici iz PDA prelijeću u SDA.

Otvara se jedna pijaca u svim skupštinama, po kuloarima se priča šta su razlozi, prepadaju se ljudi… SDA je požurila. Nije imala potrebu tako brzo pristupati formiranju Vlade TK”, naveo je između ostalog Efendić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.