Semir Efendić iznio svoj stav: “Sporazumom iz Brisela Bosna i Hercegovina nema suverenitet”

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić prokomentarisao je jučerašnji sastanak bh. lidera u Briselu sa čelnicima Evropske unije, osvrćući se na nekoliko tačaka sporazuma koji je usaglašen.

Efendić je na svom Facebook profilu tačku u kojoj, između ostalog piše, da su očuvanje i izgradnja mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine, koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te građani BiH koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu sa Ustavom i Općim okvirnim sporazumom za mir – nazvao luđačkom košuljom.

Prema Efendićevom mišljenju, “suverena i funkcionalna država nikako ne može biti ona koja ima konstitutivne narode koje ni Ustav BiH ne poznaje, nego su izvučeni iz Odluke Ustavnog suda iz 2000. godine”

“Pojam konstitutivnosti u Ustavu BiH koristi se u smislu sastojanja države od entiteta što je pitanje teritorijalne organizacije, a ne kanonsko statusno pitanje pojedinih naroda. Po ovome izgleda da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nisu građani, nego su neki osim njih građani, što nema veze sa zdravom logikom, niti sa političkom i pravnom teorijom i praksom”, napisao je Efendić.

“Po definiciji i logici iz sporazuma koji je usaglašen u Briselu, BiH nema suverenitet, iako se on spominje. Sa konstitutivnim narodima suverenitet je podijeljen na tri suvereniteta, i suverena su tri ‘konstitutivna’ naroda, a ne država Bosna i Hercegovina”, piše u Efendićevoj Facebook objavi.

Lider SBiH kaže da “lobisti nisu uspjeli unijeti pojam konstitutivnosti, koji je stran svakoj demokratiji i sa kojim uopće ne može funkcionisati nijedna država ni demokratija”.

Shodno tome, kako dalje ističe Efendić, “SBiH poštuje Ustav i zakone ove zemlje, ali ne ide ispod toga, što se sigurno čini kanoniziranjem konstitutivnih Naroda, koje se nameće umjesto davanja prava građaninu kao subjektu političkog sistema”.

Smatra da je i Čovićev boravak u hotelskoj sobi za vrijeme sastanka sumnjiv, te da je time dobio više nego na bilo kojem drugom sastanku kojem je prisustvovao.

“HDZ kao i vanjska politika Hrvatske, već nekoliko godina ne rade ništa drugo nego pričaju o konstitutivnosti iz koje proizlazi navodna legitimnost”, zaključio je Efendić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.