Sladić objavio kada da očekujemo prve vrele dana u BiH, odnosno kada će biti +30 stepeni

Poznati bh. metorolog Nedim Sladić na svom Facebooku objavio kada da očekujemo prve vrele dana u BiH, odnosno kada će biti +30 stepeni.

– Mamericije, Pankracije, Servacije, Bonifacije i Sofija.

Dobro poznata imena Hrvatima u periodu od 11. do 15. 05, a naročito hrvatskim meteorolozima.

Nama koji to manje pratimo uglavnom su dobri orijentiri za zahlađenja koja pristižu sa sjeverozapada Evrope, jer navedena imena slove za tzv. “ledene majske svece”.

Za razliku od proteklih godina kada su se javljali gotovo po voznom redu i čija učestalost je iznosila 16 puta u proteklih 30 godina, izgledno je da će nas oni ove godine zaobići jer, čini se, i njima smučilo od učestalih jačih zahlađenja ovog proljeća.

Umjesto njih, pred sredinu mjeseca nakratko usljed prodora afričke zračne mase uslovljene jačanjem termobaričkog grebena očekujemo prve vrele dane (temperatura zraka ≥30 °C) u 2022. godini – napisao je na Facebooku Sladić.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je trodnevenu prognozu.

U subotu 07.05.2022., oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 9 do 15, a dnevna od 15 do 21, u Hercegovini, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 24 °C.

U nedjelju 08.05.2022., umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U Posavini i Krajini se ne očekuju padavine. Jutarnja temperatura od 9 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 17 do 23, u Hercegovini, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 26 °C.

U ponedjeljak 09.05.2022., umjereno oblačno vrijeme. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 18 do 24, na jugu zemlje do 27 °C.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.