Specijalni izaslanik Njemačke Manuel Sarrazin poslao direktne poruke bez imalo ustručavanja: “Srbija samo uz priznanje Kosova može u EU”

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je u četvrtak beogradskom tisku da Srbija ne može postati članicom Europske unije (EU) bez priznanja Kosova, ali ni bez slobodnih medija i demokracije.

Sarrazin je za list Nova naglasio “veoma jasno” stajalište Njemačke da će pred kraj normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kada Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje nezavisnosti Kosova biti dio procesa.

Sugestije Sarrazina

Na pitanje o tome kada će francusko-njemački prijedlog za rješavanje statusa Kosova, koji je u međuvremenu postao europski prijedlog, biti predstavljen javnosti,

Sarrazin je sugerirao kako je “bolje da se prvo stvori atmosfera povjerenja i razumijevanja” u kojoj čelnici obiju strana mogu pričati bez razmišljanja da će nešto biti objavljeno.

Sarrazin je rekao kako razumije da je “za građane i budućnost dviju zemalja” to “vrlo važna tema”.

No, s obzirom na to da “prijedlog nije objavljen, javna rasprava svodi se na pojedine glasine i informacije koje su nerijetko netočne”, naglasio je njemački diplomat.

Brojna nagađanja

Francusko-njemački prijedlog za rješavanje kosovskog pitanja, kojeg se u Europi naziva „jednim od najozbiljnijih“ u proteklom desetljeću pregovora na najvišoj razini, posljednjih je mjeseci sve češće spominjan u javnosti, ali se bit tog prijedloga često svodi na nagađanja.

ČITAJTE I OVO: Balkanac otišao da kupi polovan automobil u Njemačku, ali se grdno prevario: Pogledajte snimak koji je objavio i šta mu se dogodilo…

Prema dosadašnjim uvidima, čelnici Francuske i Njemačke, Olaf Scholz i Emmanuel Macron, žele “punu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”, što se tumači kao želja za međusobnim priznanjem, možda ne u potpunom de iure formatu, ali u mjeri da Srbija prihvati realnost neovisnosti Kosova.

ČITAJTE I OVO: Bh. dijaspora niže uspjehe, fantastičan rezultat mladih Bosanaca u Njemačkoj

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.