Šta hoće ovaj čovjek? Milanović poručio: Bez legitimnog predstavljanja Hrvati će biti primorani na odlazak

Povodom nastavka pregovora o ograničenim promjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, koji se vode uz potporu međunarodnih posrednika, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je izjavu za javnost u kojoj je rekao da Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne može postojati.

“Opstojnost, konstitutivnost i dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini strateški je interes Republike Hrvatske. Briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji su najvećim dijelom i državljani Evropske unije, stoga nije samo ustavna obaveza Republike Hrvatske, nego i trajni nacionalni interes hrvatske države.

Za Republiku Hrvatsku i njene građane važno je na najdužoj, istočnoj državnoj granici imati cjelovitu, stabilnu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, koja će funkcionisati kao uređena, demokratska država triju konstitutivnih naroda: Hrvata, Bošnjaka i Srba”, stoji na početku Milanovićeve izjave.

Dodao je da će se narednih dana u BiH voditi ključni pregovori o ograničenim promjenama Ustava i Izbornog zakona, koje je, smatra Milanović, nužno provesti uoči predstojećih izbora predviđenih za jesen ove godine.

“Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini suočen je s trajnim gubitkom ravnopravnosti i konstitutivnosti. Neprihvatljiva je i nelegitimna dosadašnja višegodišnja praksa da predstavnike hrvatskog naroda u tijelima vlasti biraju pripadnici drugih naroda”, navodi se.

Milanović smatra da je za Hrvate u BiH ključno da im ograničena promjena Ustava i izbornog zakonodavstva garantuje legitimno predstavljanje u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine i Federacije BiH.

“Legitimna zastupljenost Hrvata mora se osigurati ne samo kod izbora za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, već je ključno osigurati izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Dom naroda Federacije BiH. Uostalom, Dom naroda Federacije BiH i zove se Dom naroda upravo zato što u njemu moraju sjediti legitimni predstavnici konstitutivnih naroda, dakle i predstavnici hrvatskog naroda”, tvrdi Milanović.

Dodaje da bez jasnih ustavnih i zakonskih garancija, uključujući garanciju da će biti legitimno predstavljeni u Domu naroda Federacije BiH, Hrvati u Bosni i Hercegovini bili bi trajno izloženi izbornim manipulacijama.

“Svedeni na nacionalnu manjinu i natjerani na odlazak iz Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska to ne smije i neće dopustiti. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne može postojati”, smatra Milanović.

On je pozvao Vladu Hrvatske da zajedno iskoriste sve političke i diplomatske mehanizme koji su im na raspolaganju da pruže odlučnu podršku Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

“Samo zajedničko djelovanje, čvrsto zastupanje, a posebno beskompromisno provođenje takvih stavova može rezultirati trajnom i učinkovitom zaštitom prava Hrvata kao ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini, a time i osiguranjem nacionalnog interesa Republike Hrvatske”, navodi se.

Od međunarodnih partnera očekuje da prepoznaju važnost ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva za “ostvarivanje prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda te da je to jedini ispravan put prema uspostavi trajne stabilnosti Bosne i Hercegovine”.

“Jednako tako očekujem da uvaže i prihvate činjenicu kako je osiguranje konstitutivnih prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini od strateškog značaja i za Republiku Hrvatsku”, zaključuje Milanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.