Stranka za Bosnu i Hecegovinu pozvala Oružane snage da počnu pripreme za odbranu države od prijetnji Milorada Dodika

Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozvala je Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH da započnu operativne pripreme za odbranu države “od prijetnje koja dolazi od rukovodstva entiteta Republika Srpska čiji predsjednik Milorad Dodik iznosi otvorene prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.” Oglasili su se nakon zapaljive retorike Milorada Dodika u Rusiji.

Također, pozvali su sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine da “prijetnje miru” shvate najozbiljnije i svoje aktivnosti usmjere u pravcu adekvatnog odgovora “na eskalaciju sigurnosne situacije koja je sve izvjesnija.”

“Sve civilne strukture vlasti trebaju biti spremne u kratkom roku da se stave na raspolaganje, te pruže neophodne resurse i podršku oružanim snagama i policijskim agencijama u suzbijanju pokušaja da se država podijeli.

Svi dobronamjerni, patriotski opredijeljeni građani Bosne i Hercegovine trebaju ostati budni i spremni na svaki scenario dok se Milorad Dodik i njegova rušilačka politika ne udalje sa političke scene u našoj zemlji”, saopćeno je iz Stranke za BiH.

Pozvali su i Ured visokog predstavnika (OHR) da iskaže podršku institucijama Bosne i Hercegovine “kako je bilo i prilikom pokušaja uspostave tzv. Hrvatske samouprave”, te da o svemu navedenom informiše Vijeće sigurnosti UN-a.

Zapaljive poruke Milorada Dodika iz Rusije

Podsjetimo ,predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je u Sankt Petersburgu da uloga misije “Altea” u BiH da “razgraniči” strane u eventualnom sukobu. O kakvom potencijalnom sukobu se radi i koje bi to tačno strane trebalo “razgraničiti”, Dodik nije naveo.

On je novinarima nakon sastanka sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Platonovičem Patruševom rekao da je bilo riječi i o Misiji “Altea” i naveo da u Rusiji primjećuju da postoje pokušaji da se u BiH pod pritisima uvede pojačani dio ljudstva.

Dodik je rekao da je uloga misije “Altea” jasna bez obzira na to što zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić ili neko drugi pokušava da nametne neki narativ.

“Uloga misije ‘Altea’ nije da ratuje na načijoj strani, uloga misije Altea nije da promoviše političko rješenje. Ulog misije ‘Altea’ jeste da očuva stabilnost i mir”, naglasio je Dodik.

No, u nastavku je odmah rekao da je jedna od stavki ove misije da u eventulanom sukobu “razgraniči strane”.

“To nama sve odgovara. Dovedete koliko hoćete tamo ljudi. Nije nam to problem, ali nemojte da pravite te priče kao izaće na Brčko, ovo ono. Kakvo Brčko?

Pa onda bi to bilo protiv njihove misije da osiguraju slobodu kretanja.

Oni su zaduženi da to osiguraju, slobodu kretanja i da razgraničuju eventualno snage u skubu. Jedno i drugo nam odgovara”, poručio je Dodik.

ČITAJTE I OVO: Šta piše u izvještaju State Departmenta o BiH, ističu zabrinjavajuća dešavanja: “Vlasti u RS-u povećavaju…”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.