Suljagić o presudi Stanišiću i Simatoviću: “Presuda znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u BiH”

Emir Suljagić se oglasio nakon presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u Haškom tribunalu.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić komentarisao je presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te naglasio kako presuda znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni i Hercegovini.

Nakon presude Stanišiću i Simatoviću koji su osuđeni na po 12 godina zatvora, od sad se “ne može pisati o paravojnim srbijanskim formacijama u BiH nego o policijskim formacijama Republike Srbije”, prenosi N1.

“Resor Državne bezbjednosti je funkcionisao unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, što znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni i Hercegovini kao što postoji i direktna odgovornost institucije predsjednika Srbije za zločine resora Državne bezbjednosti u BiH, naročito tokom 1992. godine“, komentarisao je Suljagić.

“Neke od najstrašnijih zločina su odgovorne jedinice koje je formirao, obučio, opremio i u BiH uputoio i podržavao resor Državne bebzednosti. Najočiglednija odgovornost Srbije za zločine koje su u njeno ime počinili njeni organi u BiH”, poručio je direktor Memorijalnog centra Potočari.

Naglasio je Suljagić i da Stanišić ni Simatović nisu optuženi kao privatni građani, nego u zvaničnom svojstvu direktora resora Državne bezbjednosti Srbije.

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 12 godina. Osuđeni su da su pomagali i podstrekavali zločine kojisu imali za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini putem činjenja krivičnih dijela progona, ubistva, deportacije i nehumanih djela. Proglašeni su odgovornim po svih pet tačaka optužnice, ali ne za planiranje zločina.

Ostaju u pritvoru dok im se ne odredi zemlja u kojoj će služiti kaznu. U kaznu im je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.