Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić vlastima RS održao lekciju: Cvijeće mogu položiti u Kravici gdje je ubijeno 1.300 Bošnjaka

Vlada RS-a je najavila posjetu Srebrenici 23. maja kada će i Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučiti o prijedlogu rezolucije o Srebrenici. Ubrzo je stigao i odgovor Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica koji je poručio kako se ne mogu osigurati uslovi za ovu posjetu imajući u vidu “stavove i politiku Vlade RS kada je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima ‘zaštićene zone’ UN-a”.

“Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 – 1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno.

Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica.

Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije, mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS”, naveo je Suljagić.

A ako dolaze iz pravca Zvornika, dodaje, predlaže da to urade u Pilici u Domu kulture gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja, ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica.

Napomenimo da je Vlada RS odlučila isti dan održati i sjednicu na kojoj su dolazak najavili predsjednik RS-a Milorad Dodik, ministri iz RS-a koji su dio Vijeća ministara BiH te načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica sa područja Birača i Podrinja.

U saopštenju je navedeno da će taj dan zvaničnici Republike Srpske položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Kao da to nije bilo dovoljno, pozvali su i građane ovog bh. entiteta da na taj dan istaknu zastave RS-a kako bi iskazali protivljenje ovom dokumentu.

ČITAJTE I OVO: Skandalozno: Nenad Nešić vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici na televiziji u Srbiji

ČITAJTE I OVO: Ramiz Salkić upozorava: Pozivam bezbjedonosne agencije u Bosni i Hercegovini da pojačaju prisustvo u Bratuncu

Pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a potvrđeno je da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.