“Švedska osuđuje svaki oblik verbalnog i fizičkog nasilja i uznemiravanja političarki u Bosni i Hercegovini “

Kao reakciju na nedavne slučajeve verbalnog i fizičkog uznemiravanja političarki u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerlöf je u ime Švedske osudila ove činove.

Na sastanku koji je održan danas, ambasadorica Lagerlöf je o ovoj temi razgovarala sa zastupnicama u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Delegatkinje su iz prve ruke informisale ambasadoricu o fizičkim napadima na njih, kao i o online uvrijedama koje su usmjerene protiv njih a također su uključivale i prijetnje smrću.

“Nasilje, prijetnje i uznemiravanje koje je posebno usmjereno ka izabranim predstavnicima koje su žene je neprihvatljivo i kao takvo mora prestati. Ovo je protivno osnovnim vrijednostima svake održive demokratije,” naglasila je ambasadorica Lagerlöf.

Također je napomenula da je sistemska prevencija bilo kojeg oblika nasilja i napada protiv demokratski izabranih političarki imperativ.

Neslaganja i suprotni stavovi sastavni su dio skoro svake političke debate. Međutim, dozvoliti da situacija eskalira u uznemiravanja i napade je neprihvatljivo, dodala je ambasadorica Lagerlöf.

“Švedska bi željela vidjeti veći broj aktivnih žena na političkoj sceni Bosne i Hercegovine jer one predstavljaju potrebe i perspektive pola populacije, čine političku sliku raznovrsnojom i inkuzivnijom a budućnost zemlje održivijom.

Međutim, da bismo to postigli, prvo moramo obezbjediti da su sigurne dok se bave ovim poslom,” zaključila je ambasadorica Lagerlöf.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.