Burno u Parlamentu: Delegat izvrijeđao Zahiragića sa “marš majmune”, veći dio Bošnjaka napustio sjednicu

Veći dio zastupnika u Kluba Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju napustio je sjednicu. Predsjednik Kluba Bošnjaka u ovom domu Muamer Zukić (SDA) je kazao da se zastupnici više neće vraćati.

“Odlazimo. Sve odluke koje su donesene, donesene su protivno stavovima Kluba Bošnjaka do sada, mi se na ovaj Klub i na ovaj Dom više nećemo vratiti pod ovim uvjetima, odlazimo”; rekao je Zukić, nakon čega su delegati napustili salu.

Neposredno prije izlaska došlo je do verbalnog okršaja u kojem je izvrijeđan zastupnik Haris Zahiragić (SDA). Naime u eteru se moglo čuti da mu neko dobacuje “Marš, majmune”.

Na početku sjednice delegat Haris Zahiragić je tražio da se o izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u ne raspravlja po hitnom postupku već da zakon ide u redovnu proceduru, a što nije prošlo kod glasanja.

Rasprava je uslijedila nakon što je ministar Adnan Delić prozvao Zahiragića za populizam jer je zastupnik SDA kazao kako je penzionerima penzije povećane za par maraka dok je delegatima plata za 300 do 400 KM.

“Gospodin Zahiragić se uvijek vrati na to jeftino politikanstvo i prikupljanje jeftinih političkih poena.

Ako je ta Vlada toliko dobro radila za penzionere, ja ne znam zašto penzioneri bilo šta traže.

O nekim milionima koje navodite i koje navodi premijer iz zatvora, o nekim milionima koji su akumulirani u budžetu, pitajte o tome Ministarstvo finansija.

To možete pričati nekome drugom”, kazao je Delić.

Nakon toga se javio Zahiragić.

“Ministar je zloupotrijebio govornicu i ušao u debatu.

Trebao je odgovarati na pitanja. Premijer Novalić nije pisao status iz zatvora, ali ima ljudi koji prate ono što je radio. Radi se o 79,5 miliona KM razlike prihoda nad rashodima, ali vi to ne razumijete jer ste te pare usmjerili u druge svrhe.

Vi ne razumijete ništa, gospodine Deliću. Vi ste prihvatili da budete ministar ovako kompleksnog sistema iako ste, ponavljam jedan DIF-ovac koji je radio u prodavnici kompjutera.

Vi ste prodavali miševe i kompjutersku opremu i kao takvi ste došli da vodite ovakav sistem”, rekao je Zahiragić.

Nakon toga je nastao metež uz verbalna vrijeđanja. Klub Bošnjaka je zatražio pauzu, ali im predsjedavajući Doma Tomislav Martinović (HDZ) to nije odobrio te je u konačnici došlo do napuštanja sjednice – javlja Klix.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.