Evo šta je pozadina fizičkog sukoba u Skupštini KS: Sve je počelo raspravom oko loga s ljiljanima

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u fizički sukob ušli su Haris Zahiragić (SDA) i Elvis Vreto (NiP), a sve je počelo nešto ranije raspravom Faruka Kapidžića (SDA) i Elvedina Okerića (NiP) oko loga Memorijala KS s kojeg je izbačen ljiljan. Okerić je govorio Kapidžiću da se smiri, a ako ne može da napusti sjednicu što je Kapidžić kasnije i uradio. Zahiragić je potom ustao i zatražio pauzu od pola sata u ime Kluba SDA kazavši Okeriću “sram te bilo”

“Tačka dnevnog reda je plan i program rada Fonda Memorijala KS u 2024. godini. Ako je plan i program rada promjena loga, to je onda direktna tema, a ne piše da je promjena loga, kao što nismo znali ni da je bila promjena loga. Na veliku se frku to povuklo, vi ne biste povukli.

Tema je prava ideološka i politička gdje smo i dokle smo došli. Ja sam tri i pol godine proveo tamo zbog tog loga. Vi ga skidate i učite moju djecu da smo se borili za neke ravne linije. Pokažite ovim građanima da je došlo do greške”, rekao je Kapidžić – javlja Klix.ba.

Zatim je Okerić preuzeo riječ i rekao mu da bi volio da se “barem jednom izvinio” građanima i porodicama šehida i poginulih boraca i kazao da je tadašnja uprava Memorijala “koju je imenovala SDA” ukinula ljiljan s loga.

“Nevjerovatno je koliko želite da spinujete”, rekao je. Okerić je govorio Kapidžiću da se smiri, a ako ne može da napusti sjednicu što je Kapidžić kasnije i uradio. Zahiragić je potom ustao i zatražio pauzu od pola sata u ime Kluba SDA kazavši Okeriću “sram te bilo”.

Okerić ga je potom zamolio da izađe napolje, a Zahiragić mu se sve glasnijim tonom počeo obraćati ponavljajući riječi “sram te bilo”.

Kako je silazio niz stepenice i prilazio Okeriću, Zahiragića je pokušao zaustaviti i smiriti Vreto. Zahiragić mu je potom rekao da ga pusti, a kasnije ga je vrlo agresivno odgurnuo.

Vreto mu nije ostao dužan pa mu je uzvratio istom mjerom, a onda su se u sukob uključili brojni drugi zastupnici u pokušaju da ih smire.

Okerić je potom objavio pauzu, a Zahiragić je nastavio sa žestokim verbalnim uvredama na račun Okerića.

“Sram te bilo, šonjo jedan”, rekao je Zahiragić u nekoliko navrata. Kasnije su ga uspjeli smiriti ostali zastupnici SDA u Skupštini KS pa je Zahiragić napustio salu.

VEZANI TEKST: Pogledajte snimak incidenta: Fizički obračun Harisa Zahiragića i Elvisa Vrete u Skupštini KS

U međuvremenu, Okerić nije ostao dužan Zahiragiću na uvrede pa mu je, dok je on izlazio iz sale, govorio “balonja jedan”, “obriši sline” itd.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.