Švicarci oduševljeni Aleksandrinom pjesmom o Bosni i Hercegovini!

Mlada pjesnikinja iz Gradiške Aleksandra Mrakić sa svojom pjesmom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” plasirala se u deset najboljih na Međunarodnom konkursu švicarske nevladine organizacije. Sedamnaestogodišnjakinji ovo nije prvi uspješan rad. Do sada je napisala mnoštvo pjesama i osvojila veliki broj nagrada.

Biti među deset najboljih mladih pjesnika za Aleksandru Mrakić je, kako kaže, velika čast.

Pjesmu “Bosna i Hercegovina – moja domovina” napisala je prije nekoliko godina, i priznaje da su reakcije okoline bile pomješane.

– Ona je bila napisana nenamjerno i kasnije je bila kandidovana za himnu Bosne i Hercegovine. Međutim, taj konkurs je bio poništen, ne znam iz kojih razloga, i pjesma je bila zaboravljena, sve do skoro, kada ju je naš glumac Emir Hadžihafizbegović pomenuo u jednoj emisiji. Tada je stekla popularnost i sve je dalje krenulo sa njom – priča Aleksandra.

https://www.facebook.com/federalna/videos/258981255887732

 

Već u drugom razredu osnovne škole počela je da piše pjesme. Većina ih ima rodoljubivu tematiku. Osvojila je mnoge nagrade i priznanja, ali neke posebno izdvaja.

– Zmijanjče mi je uvijek i zauvijek omiljena nagrada, to je druga nagrada koju sam osvojila, najznačajnija mi je i najbolja, a dobila sam je za rad o Petru Kočiću – ističe ona.

Značajno priznanje Aleksandra je dobila i na Međunarodnoj manifestaciji “Jabuke i knjige” u Gradišci, gdje je podjelila prvo mjesto sa poznatom crnogorskom pjesnikinjom Milicom Bakrač, koju mnogi nazivaju savremenom Desankom Maksimović.

Aleksandra ističe da joj je porodica najveći oslonac i podrška. Naročito otac, koji je i sam u školskim danima pisao pjesme.

– Zadnji atom snage koji budem imao kao roditelj uložiću da joj pomognem da se ostvari u životu što više bude mogla. Samo ako bude imala volju da uči i radi i olakša sebi život u budućnosti – kaže Aleksandrin otac Milorad Mrakić.

Aleksandra trenutno pohađa treći razred Srednje stručne i tehničke škole, smjer Poslovno – pravni tehničar. Koji fakultet će upisati još uvijek nije odlučila, ali je sigurna da od poezije neće odustati. U narednom periodu očekuje da će sarajevski Kamerni teatar 55 izdati njenu prvu zbirku pjesama, koja će sadržati 27 radova.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.