Svjetski mediji pišu: Njemačke socijaldemokrate su na putu da se vrate na čelo vlade poslije izbora sljedećeg mjeseca

Globus Kolumna Posljednje Vijesti

Njemačke socijaldemokrate su na putu da se vrate na čelo vlade poslije izbora sljedećeg mjeseca predvođeni kandidatom za kancelara, ministrom finansija u sadašnjoj koalicionoj vladi Olafom Scholzom koji tokom kampanje nije blistao, ali za razliku od svojih rivala, nije ni griješio, dok je u nastojanju da se predstavi kao nasljednik Angele Merkel projektovao pouzdanost, smirenost i stručnost, pišu svjetski mediji.

Prije nekoliko godina Socijaldemokratska partija (SPD) toliko je nisko pala da je u anketama zaostala za krajnje desničarskom Alternativom za Njemačku, ali sada istraživanja ukazuju da na manje od mjesec dana od izbora ima tanku prednost nad konzervativcima odlazeće kancelarke Angele Merkel, ističe The Times.

Socijaldemokrate predvode trijumvirat na čelu s ljevičarskom poslanicom Saskijom Esken i bivšim regionalnim ministrom finansija Norbertom Walter-Borjansom koji nadgledaju stranačku strategiju i svakodnevne operacije, dok Scholz, ministar finansija u saveznoj vladi, vodi kampanju za kancelara.

Ankete pokazuju da Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel, ako ne dođe do preokreta do izbora 26. septembra, ide ka najgorem izbornom rezultatu u svojoj historiji, piše The Financial Times, ukazujući da se osjećaj panike širi redovima konzervativaca koji su od posljednjih 70 godina 50 bili na vlasti.

Uzrok nevolja, prema poslanicima CDU-a, savjetnicima i stratezima, leži u njegovom kandidatu za kancelara Arminu Laschetu čiji je rejting, koji ni u početku nije bio visok, doživio pad kada je u julu snimljen kako se smije dok je bio u područjima pogođenim poplavama.

Nasuprot tome, Scholz ima jednostavnu poruku biračima: On je prirodni nasljednik Merkel.

Iako je to smjela tvrdnja, pošto dolazi iz rivalske stranke, tu strategiju SPD forsira mjesecima. Između Merkel i Scholza ima upadljivih sličnosti, ocjenjuje list.

Socijaldemokrate su uoči izbora bili neobično jedinstvene izbjegavajući otvorene svađe između ljevičara i centrista koje su ometale prethodne kampanje i sada bi prvi put poslije 16 godina mogli biti na putu da preuzmu funkciju kancelara.

Ipak, ukazuje The Financial Times, stvari bi se mogle okrenuti protiv Scholza s neugodnim pitanjima o njegovoj ulozi dva velika finansijska skandala koja su potresla Njemačku, dok su mnogi glasači i dalje neodlučni.

Leave your vote