in , ,

U Švicarskoj referendum o zabrani pokrivanja lica u javnosti

Građani Švicarske glasat će u nedjelju, 7. marta,

Građani Švicarske glasat će u nedjelju, 7. marta, o zabrani nošenja odjevnih predmeta koji prekrivaju cijelo lice, u okviru referenduma o nizu drugih pitanja koje je dio direktnog švicarskog demokratskog sistema.

U prijedlogu o kojem će građani glasati ne navodi se konkretna zabrana muslimanskog nikaba, već se ističe da “niko ne bi trebao da prekriva lice na javnim mjestima, u područjima dostupnim javnosti, niti na mjestima gdje su svima dostupne uobičajene usluge”. Slična ograničenja uvedena su ranije u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Holandiju, Njemačku, Francusku, Austriju, Belgiju, Švicarsku i Dansku.

Međutim, mnogi smatraju da je prijedlog, kojem se protivi Vlada Švicarske, direktno usmjeren protiv nošenja nikabima, burki i drugih dijelova odjeće koji prekrivaju lice, a nosi ih određeni broj muslimanki, javljaju agencije.

Inicijativa predviđa i pojedine izuzetke, kao što su nošenje tradicionalnih odjevnih predmeta u vjerskim objektima i prekrivanje lica iz zdravstvenih razloga.

Zvanična statistika pokazuje da muslimani čine tek pet posto od ukupno 8,6 miliona stanovnika Švicarske.

Burno gostovanje Nebojše Vukanovića na FACE TV: “Milorad Dodik se plaši Aleksandra Vučića!”

ODLIČNA PONUDA Iskoristite brojne pogodnosti: Hifa Oil pokrenula projekat “ISOMAX Loyalty Club”