U Švicarskoj referendum o zabrani pokrivanja lica u javnosti

Građani Švicarske glasat će u nedjelju, 7. marta, o zabrani nošenja odjevnih predmeta koji prekrivaju cijelo lice, u okviru referenduma o nizu drugih pitanja koje je dio direktnog švicarskog demokratskog sistema.

U prijedlogu o kojem će građani glasati ne navodi se konkretna zabrana muslimanskog nikaba, već se ističe da “niko ne bi trebao da prekriva lice na javnim mjestima, u područjima dostupnim javnosti, niti na mjestima gdje su svima dostupne uobičajene usluge”. Slična ograničenja uvedena su ranije u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Holandiju, Njemačku, Francusku, Austriju, Belgiju, Švicarsku i Dansku.

Međutim, mnogi smatraju da je prijedlog, kojem se protivi Vlada Švicarske, direktno usmjeren protiv nošenja nikabima, burki i drugih dijelova odjeće koji prekrivaju lice, a nosi ih određeni broj muslimanki, javljaju agencije.

Inicijativa predviđa i pojedine izuzetke, kao što su nošenje tradicionalnih odjevnih predmeta u vjerskim objektima i prekrivanje lica iz zdravstvenih razloga.

Zvanična statistika pokazuje da muslimani čine tek pet posto od ukupno 8,6 miliona stanovnika Švicarske.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.