Udruženja logoraša iz Mostara: “Dolazak Zorana Milanovića na godišnjicu HVO-a je pokušaj da promijeni historiju”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravi u Mostaru na centralnoj svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), prilikom čega će uručiti i određena odlikovanja.

Ovakav čin izazvao je oštro negodovanje Udruženja logoraša iz Mostara, čiji je predsjednik Emir Hajdarević za N1 naveo da Milanović ovim dolaskom negira počinjene zločine.

“Što se tiče dolaska Zorana Milanovića Mostaru da bi odlikovao neke pripadnike HVO-a i da pri tome pokuša da HVO stavi na poziciju koja njima apsolutno ne pripada je njegov pokušaj da minimizira zločine koje je HVO počinio, ali i da ih negira.

Smatramo da je ovo nastavak pokušaja istog čovjeka, usmjerenih ka aboliranju HVO-a i politike koju je provodila tadašnja tzv. Herceg-bosna na ovim prostorima i da pokuša da izmijeni historiju”, govori Emir Hajdarević za N1.

Hajdarević podsjeća i na presude Suda u Haagu, naglašavajući da historija ne može biti izmijenjena.

“Napokon bi i Milanović trebao da počne da govori istinu o onome za što je presuđeno rukovodstvo tzv. Hrvatske republike Herceg-bosne počinilo na ovim prostorima, kao i da prihvati tu činjenicu, bez obzira sviđala se ona njemu ili ne. Istina je jedna i ona se ne može mijenjati”, naglašava predsjednik Udruženja logoraša iz Mostara.

Podsjetimo, Milanović će Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu Ivu Lozančića te Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Hrvatskog vijeća obrane te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju Zborna područja Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje (Hrvatski dom hercega Stjepana Kosača) gdje je predviđeno i prigodno obraćanje hrvatskog predsjednika.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.