Usamu Zukorlića savladale emocije tokom ekshumacije tijela muftije: Otvorena je mogućnost da se ispravi historijska greška

Ekshumacija tijela bivšeg predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) muftije Muamera Zukorlića obavlja se danas.

Viši sud iz Novog Pazara je odobrio međunarodnu ekspertizu u kojoj učestvuju stručnjaci iz Beograda, Sarajeva i Hamburga. Proces nadgleda i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Težak trenutak

Prilikom ekshumacije za Kurir televiziju se oglasio i muftijin sin Usame Zukorlić.

– Ovo je jako težak trenutak za porodicu. Ko od porodica u životu ima susret sa ovakvim jednim činom i situacijom, tek je teško kada je u pitanju lider i predvodnik jednog naroda.

Međutim, potreba za istinom i važnost pod kojim okolnostima je preselio rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić nam je ispred emocija – istakao je sin preminulog muftije Muamera Zukorlića Usame Zukorlić.

Veliki pritisci

Usame je rekao i da će umjesto u rodnom selu Orlje, gdje je porvobitno sahranjen muftija Muamer Zukorlić, kada se urade eksumacija i obdukcija, tijelo muftije počivati u Altun-alem džamiji u Novom Pazaru.

– Od trenutka kada je muftija ukopan u selu Orlju što je bila želja porodice, mi kao porodica smo trpjeli velike pritiske javnog mnjenja i prijatelja zbog čega smo dozvolili da se jedan velikan ukopa daleko od grada, iako je to njegovo rodno selo, i iako je to bila želja i porodice i roditelja.

Međutim, eto, Bog dragi je odredio da se desi ova ekshumacija, i na neki način otvorena je mogućnost da, mogu tako da kažem, da se ispravi jedna historijska greška, i da se muftija ukopa u Altun-alem džamiji i zahvaljujem se Islamskoj zajednici u Srbiji koja je to inicirala – rekao je Usame Zukorlić.

Video možete pogledati OVDJE.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.