Velika prognoza genijalnog meteorologa Nedima Sladića: “Samo čekajte da ugrije, poželjet ćete da što prije prestane grijati”

Bh. meteorolog Nedim Sladić uporedio je promjene vremena koje su se dogodile u martu i aprilu. Kako navodi u svojoj analizi, mart 2022. je temperaturnim hodom i padavinama identičan onim iz 2000., 2012. pa djelomično i 2021. godine.

Mrazni dani

Veliki broj mraznih dana u ovom martu u Sarajevu (a bilo ih je 22) ima i mart 2000. godine (njih 17), za petnaestak manje 2012. (7 dana). April je skoro čista kopija 2021., a ima velike sličnosti i sa 2012. godinom. Zanimljivo je da su sve navedene godine bile proljeća sa La Nina fazom.

U poklapanju je i NAO faza koja je također i u 2012. i 2021. iz pozitvne martovske vrijednosti u aprilu išla ka negativnoj, a s kojom i povezujemo spuštanje hladne zračne mase polarnog porijekla znatno južnije. Kada se iscrtaju kompoziti geopotencijalnih anomalija na 500 hPa – trenutni period je identičan 2021. i 2012. godini.

Od maja zavisi uveliko i razvoj ljeta nad Balkanom i na osnovu nje dobit ćemo najsličniji mogući scenario. Suha podloga idealna je za dugotrajnije održavanje anticiklone, a samim tim i dugotrajnije i izraženije toplotne valove.

– Kako bismo to izbjegli, dobro je da imamo barem kakve-takve infuzije koje mogu kratkoročno pomoći, s obzirom da poslije petka i ove kratke kišne epizode u Hercegovini konkretnijih padavina nema, a u ovo doba godine primat preuzima prostorna neujednačenost padavina usljed njene izražene lokalnosti i pljuskovitog karaktera. Žargonski rečeno, tada se kiša svodi pod onu – koga potrefi, potrefilo je – navodi Sladić.

Sezonske prognoze za ljeto

Prisjetimo se da je ljeto 2012. najtoplije bosanskohercegovačko ljeto otkako je mjerenja, a 2021. među pet najtoplijih.

Negativno odstupanje temperature zraka, pa povremeno i ono značajnije ovog proljeća će se naplatiti u mjesecima koje dolaze, i to po običaju zadnjih godina vrlo žestoko i, kako u žargonu to kažemo, “s zateznim kamatama”.

Istina, hladno je bilo, povremeno i neprimjereno za doba godine u kojem se nalazimo i to je neosporiva činjenica. Ali vjerujte mi, teško nam se kada se Afrika promoli nosom preko Mediterana i protegne svoj vreli jezik k nama. Samo čekajte da ugrije, pa da vidite kako ćete poželjeti da što prije prestane grijati.

Sezonske prognoze za ljeto 2022. su zasad prilično orijentisane ka vrućini i deficitu padavina, ali ipak sačekajmo maj kada ćemo biti puno pametniji – napisao je Sladić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.