Venecijanska komisija pozvala Bosnu i Hercegovinu da odgovori na kritike na račun Zakona o VSTV-u!

U mišljenju usvojenom 19. marta Venecijanska komisija pozdravlja napore Bosne i Hercegovine da odgovori na kritike na račun Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) i stvarne rezultate VSTV-a donošenjem ciljanih izmjena i dopuna zakona.

Oni pokrivaju četiri pitanja, a to su sukob interesa i transparentnost, disciplinski postupci za sudije i tužitelje, sudska revizija odluka VSTV-a i uklanjanje članova VSTV-a.

“Venecijanska komisija žali zbog toga što Nacrt zakona propušta da se bavi mnogim pitanjima koja su više puta pokrenuta u prethodnim mišljenjima Venecijanske komisije i daje nekoliko preporuka vlastima u vezi s novim odredbama. Primjetno je da su mnogi od njih previše nejasno sastavljeni i poziva vlasti da ih preciziraju”, saopćeno je iz Venecijanske komisije.

Također, pozivaju na reviziju liste disciplinskih prekršaja za sudije i tužitelje, također u svjetlu preporuka datih u mišljenju iz 2014. godine, te preporučuje da se novoj odredbi, koja navodi konkretne disciplinske prijestupe članova VSTV-a, doda dodatak “Nacrt zakona”.

“Insistiramo na tome da sve bitne odluke koje je donio VSTV budu obrazložene i podložne sudskoj provjeri u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju Venecijanske komisije.

Prema njihovom mišljenju, uspostavljanje sistema kontrole izjave imovine i interesa (Jedinica za integritet) je dobrodošlo, ali u sam Nacrt zakona treba uvesti preciznija pravila za njegovu funkcionalnu neovisnost, sastav i rad kao i za ulogu stručnjaka angažovanih na monitoringu.

“Venecijanska komisija prepoznaje da amandmani ni na koji način ne sprečavaju usvajanje sveobuhvatnog pravnog akta o VSTV-u koji bi bio u potpunosti usklađen s međunarodnim standardima i snažno potiče državne vlasti da uzmu u obzir preporuke formulisane u prethodnim mišljenjima usvojenim u 2012. i 2014., kao i izvještaji Evropske unije o tom pitanju”, zaključuje se u saopćenju.

Mišljenje je pripremljeno u okviru Mehanizma za koordinaciju ekspertiza u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontalni instrument za zapadni Balkan i Tursku 2019.-2022.“.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.