Veoma nedvosmislene poruke su pristigle iz OHR-a: “Vlasti moraju poduzeti brze i odlučne mjere kako bi svim građanima pružili sigurnost”

Iz OHR-a su se oglasili saopštenjem za javnost koje u nastavku prenosimo u cijelosti. “Svaka osoba ima temeljno pravo da živi slobodno i bez straha od diskriminacije ili fizičkog maltretiranja u svakom dijelu Bosne i Hercegovine. Uznemirujući incidenti s namjerom zastrašivanja povratnika, zabilježeni u raznim dijelovima BiH tokom proteklih nekoliko dana, u potpunoj su suprotnosti sa napretkom postignutim u protekle tri decenije poslijeratnog oporavka BiH.

Ovi zabrinjavajući incidenti su podstaknuti sve izraženijim nacionalističkim diskursom, uključujući i oko neustavnog obilježavanja 9. januara.

Ovakvi postupci ne samo da ugrožavaju sigurnost i dobrobit povratnika nego predstavljaju i ozbiljnu prijetnju investicijama, integraciji u EU i sveukupnom prosperitetu cijele zemlje.

RS treba imati svoj dan, ali taj dan se ne može obilježavati tako da se time diskriminiraju neki građani ili se na drugi način izazivaju podjele.

Politički lideri ove zemlje uvijek moraju imati na umu da njihove riječi imaju težinu”, navode iz OHR-a i nastavljaju:

Riječi se lako mogu pretvoriti u radnje koje utječu na živote pojedinaca.

Stoga se trebaju suzdržati od korištenja retorike kojom se poziva na podjele i od poteza koji mogu izazvati tenzije, te umjesto toga na prvo mjesto staviti dobrobit svih građana.

OHR ponavlja da se Republika Srpska kao potpisnica Aneksa 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir obavezala da na svojoj teritoriji osigura političke, ekonomske i socijalne uslove koji omogućavaju harmoničnu reintegraciju povratnika bez opasnosti od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, pogotovo na osnovu etničkog porijekla, vjerske pripadnosti ili političkih uvjerenja.

Vlasti RS moraju poduzeti sve neophodne korake kako bi se borili protiv svakog oblika nasilja, diskriminacije ili zastrašivanja bilo koje zajednice koja živi u području njihove nadležnosti. OHR poziva sve nadležne organe da poduzmu brze i odlučne mjere kako bi se svim građanima pružila sigurnost i zaštita.

Neki lideri u ovoj zemlji su pokazali suzdržanost i zadržali fokus na ključnim reformama koje su potrebne da bi BiH ovog proljeća zvanično započela pregovore o članstvu sa EU.

To je ispravan pristup. Od iznimne je važnosti da svi u BiH pokažu opredijeljenost za demokratiju, ljudska prava i zajednički budući prosperitet u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.