Veoma žustra reakcija iz OHR-a je pristigla: Mi nismo prepreka kandidatskom statusu BiH, “5+2” ostaje uslov za zatvaranje

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) za Klix.ba je rečeno da OHR nije prepreka kandidatskom statusu BiH za Evropsku uniju i da kandidatski status BiH nema utjecaja na OHR.

OHR pozdravlja odluku Evropske komisije o preporuci za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

“Ovo je jasna poruka svim bosanskohercegovačkim građanima da BiH ima EU perspektivu.

OHR nije prepreka ovom cilju, niti bi ostvarenje ovog cilja imalo uticaja na OHR”, naveli su.

Na pitanje koji je momenat odluke o zatvaranju Ureda visokog predstavnika u BiH, iz Ureda visokog predstavnika su nam odgovorili:

“Potpuna implementacija programa 5+2 ostaje neophodan preduslov za zatvaranje OHR-a”, zaključeno je.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je poručio da na liderima i institucijama BiH ostaje odgovornost da urade svoj dio posla.

“Ključni je prioritet brza implementacija izbornih rezultata i formiranje vlasti kako bi parlamenti i druge nadležne institucije mogle odlučno krenuti sa ispunjavanjem uslova za neometan nastavak puta BiH ka punoj integraciji u EU.

To će zahtijevati zajednički angažman svih u BiH. Ali krajnji cilj je da mlađe generacije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, žive u Evropi bez granica”, rekao je visoki predstavnik.

Davanje uslovnog kandidatskog statusa BiH na putu ka članstvu u EU pokrenulo je špekulacije da ovo znači i zatvaranje OHR-a.

U ovom trenutku to najviše potencira lider SNSD-a Milorad Dodik.

Od BiH je zatraženo da radi na reformama te je navedeno osam prioriteta, a očekuje se da bi u decembru mogli dobiti pozitivan odgovor članica s obzirom na to da se radi o identičnoj formuli preporuke EK kao što je bio slučaj sa Ukrajinom i Moldavijom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.