Za danas zakazani protesti građana protiv nametanja izmjena izbornog zakona ispred OHR-a

Jedna od apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Azra Zornić pozvala je na proteste ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Protesti na kojima bi građani još jednom izrazili protivljenje nametanju izmjena Izbornog zakona BiH, održat će se u 17:30 sati.

Nije zvanično objavljeno ko je organizator protesta, a pokretači ove ideje na društvenim mrežama su poručili “Dosta je bilo ponižavanja, dosta je bilo podjela”.

U svom pozivu je Zornić poručila “svim patriotama i domoljubima da izađu i pokažu svoju volju ili da šute zauvijek”.

Fokus građana je na provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Zornić, Sejdić-Finci, Pilav, Šlaku i Pudarić.

Prošle sedmice je na ovu temu održan sastanak u OHR-u kojem su pored Schmidta prisustvovali Dervo Sejdić i Jakob Finci.

Na sastanak je pozvana i Zornić međutim ona nije mogla doći.

Sejdić i Finci su nakon sastanka za Klix.ba rekli kako im se čini da Schmidt neće nametati političke izmjene Izbornog zakona do izbora, ali da je izrazito posvećen deblokadi Federacije BiH.

Tokom protekle sedmice održana je i sjednica Vijeća za implementaciju mira na kojoj se razgovaralo o političkim izmjenama Izbornog zakona i Ustava, a nakon što su obavljene konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je razgovarao sa međunarodnom zajednicom o ovoj temi prilikom Bledskog strateškog foruma u Sloveniji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.