“Za Demokratsku frontu u potpunosti neprihvatljivo nametanje kratkoročnog rješenja kojim bi se jedino zadovoljili interesi HDZ-a”

DF je prije 10 dana poslao visokom predstavniku Christianu Schmidtu svoj prijedlog za dugoročno rješenje prilikom formiranja vlasti za koje ističu da je jedina opcija koja dolazi u obzir u ovom trenutku.

“Demokratska fronta dostavila je prije desetak dana Visokom predstavniku prijedlog kojim se dogoročno rješava pitanje formiranja vlasti u Federaciji BiH, a pri čemu se u potpunosti poštuju parlamentarna većina i politička volja građana”, naveli su.

Njihovo rješenje uključuje mogućnost veta i preglasavanja nekog od članova rukovodstva FBiH ukoliko stav bude odbranjen dvotrećinski u klubu Doma naroda onog člana koji povuče veto.

Ukoliko ni to ne razriješi situaciju nakon 60 dana, predlažu privremene izbore.

Problem je što bi to bilo dugoročno rješenje koje HDZ jasno poručuje da ne prihvata.

“Ovom prilikom želimo saopštiti da je za Demokratsku frontu u potpunosti neprihvatljivo nametanje kratkoročnog rješenja kojim bi se jedino zadovoljili interesi HDZ-a i stranaka okupljenih oko HDZ-a ( SDP, NiP, NS)”, ističu.

Još jednom su naglasili da neće prihvatiti privremenu odluku Christiana Schmidta koji su ocijenili “protivustavnom i nedemokratskom”.

“Pozivamo sve političke stranke da takvu odluku odlučno odbace”, zaključili su.

Podsjetimo, inicijativa kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da se izmijeni Ustav FBiH na način da imenovanje vlade bude moguće bez saglasnosti jednog potpredsjednika, nije dobila podršku zastupnika prije desetak dana.

U prijedlogu DF-a se navodi da bi Vladu FBiH imenovali predsjednik uz saglasnost jednog od potpredsjednika FBiH te da ukoliko se to ne dogodi 60 dana od izbora rukovodstva FBiH, uslijedili bi prijevremeni izbori u entitetu.

Ovakvom odlukom bi bilo moguće zaobići stav Refika Lende te formirati Vladu FBiH bez SDA i DF-a, ali bi “na duge staze” značilo da bi bilo moguće donijeti odluku i bez obzira na volju HDZ-ovog člana rukovodstva.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.