Zastupnik njemačkog Bundestaga Boris Mijatović bez imalo ustručavanja: “Ne žele svi političari da Bosna i Hercegovina bude dio EU”

Boris Mijatović, zastupnik Zelenih u njemačkom Bundestagu istakao je da je perspektiva za BiH na putu ka Evropskoj uniji je živa.

– Nema sumnje da će EU rado dočekati Bosnu i Hercegovinu kao državu članicu. Evropski kontinent nije potpun bez Bosne i Hercegovine, zemlje koja jasno pripada Evropi i Evropskoj uniji.

Odnosi su bliski, u kulturnom aspektu, u ekonomskoj razmjeni, a što je još važnije u pitanjima energetske i ekološke politike.

Ali jasno je da postoji prostor za bolju i intenzivniju saradnju na ovim poljima – rekao je Mijatović za Avaz.

Kako ističe, danas moramo priznati da nisu svi političari u Bosni i Hercegovini zadovoljni ovom perspektivom da zemlju dovedu u poziciju da se pridruži EU.

– Status kandidata za članstvo u EU formalno je zatražen 2016. Komisija EU je opisala 14 reformskih koraka koje bi zemlja trebala poduzeti, posebno u borbi protiv korupcije, jačanju institucija zemlje itd.

Ako pogledamo suštinu, ovim koracima se nije pristupilo. Umjesto toga, rasle su etno-nacionalističke debate.

A stotine hiljada ljudi napuštaju Bosnu i Hercegovinu svake godine.

Iskreno se nadam da ćemo 2. oktobra imati promjenu u nacionalnoj politici i da perspektiva o kojoj je danas govorio Olaf Šolc može dati novu nadu i osjećaj smjera za budućnost zemlje.

Ali volja za kretanjem ka Evropskoj uniji morat će doći i direktno iz zemlje – zaključio je Mijatović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.