Zatražene sankcije za RS, uslijedio aplauz- njemačka državna sekretarka poručila: “To ne smije ostati bez posljedica!”

Anna Luhrmann, njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu, tokom rasprave u Bundestagu o Bosni i Hercegovini, istakla je kako je Njemačka “šokirana brutalnošću napada Rusije, nevini građani su ubijeni u pokušaju da pobjegnu i to nas podsjeća na genocid u Srebrenici”.

Luhrmann je na početku svoga izlaganja kazala kako se danas u Bundestagu “podsjećamo početka rata u BiH”.

“Dejtonski mirovni sporazum je doveo do toga da je rat završen, ali vidimo da je etnička podjela u zemlji prisutna, dominira u politici i blokira napredak.

Umjesto aktivnog bavljena historijom i pomirenjem, danas ponovo imamo nacionalnističku retoriku unutar političkog diskursa. Tu spada i negiranje ratnih zločina i genocida pa čak i njihovo veličanje”, navela je ova njemačka državna sekretarka, prenosi N1.

Kazala je kako je entitet Republika Srpska poduzeo konkretne korake koje vode ka odvajanju od države Bosne i Hercegovine i da to predstavlja napad na jedinstvenu državu BiH, napad na mir i sigurnost, napad na cijelu Evropu.

“To ne smije ostati bez posljedica, bilateralna podrška za RS je zadržana, a u okviru EU se zalažemo za zaustavljanje pomoći kako bismo zaustavili taj destruktivni kurs, posebno Milorada Dodika. Unutar vlade ispitujemo opcije za ponovno uključenje naših snaga u ovoj operaciji ( EUFOR)”, poručila je Luhrmann.

“Zapadni Balkan težište rada nove vlade”

Luhrmann je zaključila kako je važno da “pokažemo prisustvo na mjestu događaja i da damo podršku Christianu Schmidtu”, visokom predsatvniku u Bosni i Hercegovini.

“Reformi proces je veoma spor. Jasno je da bez reforme neće biti ni kandidatskog statusa za EU. Tu obavezu imaju političari ne samo prema EU nego i prema svojoj zemlji.

Kada govorimo o Ustavu i izborima, mora se ukloniti diskriminacija i važna preporuka vezana za sprečavanje zloupotreba se mora provesti.

Etnička podjela se ne smije produbljavati. Ukoliko ne uspije dogovor vezano za reformu Izbornog zakona izbori se moraju održati u oktobru.

Pokušaj da se bojkotiraju ili pomjere bi samo doveli do pojačanja tenzija, a zemlja bi imala i dodatno zaostajanje”,ocijenila je ona.

Na kraju svoga obraćanja u Bundestagu, Anna Luhrmann je kazala da “današnje prisjećanje na rat nas podsjeća na dug put koji je zemlja prošla tokom zadnjih trideset godina u pravcu EU”.

“Svi politički odgovorni lideri moraju zaista da idu u tom pravcu, a savezna vlada će podržati BiH i njeno građanstvo na tom putu”, zaključila je njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu.

Snažne osude postupaka NSRS

Ministrica za ekonomsku saradnju i razvoj Svenja Schulze zatražila je od Evropske komisije da uvedu sankcije i obustave pomoć Republici Srpskoj. U tom trenutku u sali odjeknuo je aplauz.

Peter Beyer iz CDU-a je tokom rasprave o BiH podsjetio kako postoje nastojanja RS da se odvoji.

“Dodik ima podršku Kremlja. Izjave ruskog ambasadora u BiH o NATO perspektivi su prijeteće”, naveo je Beyer.

Podsjećamo, ranije je Michael Roth, poslanik SPD-a, iznio ozbiljna upozorenja kako bi se rat mogao proširiti i na područje Zapadnog Balkana.

“Ako Rusija ovaj grozni rat dobije, onda prijete dodatni, novi vojni konflikti, u Gruziji, Moldaviji, a proširit će se sve do Zapadnog Balkana gdje u ovim trenucima svjedočimo težnjama ka secesionizmu u Bosni i Hercegovini, a koju aktivno, potpuno nemoralno i potpuno hladnokrvo i brutalno podržava Putin”, poručio je Roth.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.