ZAVRŠEN SASTANAK U OHR-U Christian Schmidt rekao da će nametnuti tehničke izmjene izbornog zakona, za politički dio daje još vremena za dogovor stranaka

Završen je sastanak u OHR-u.

Lideri političkih stranaka u Federaciji BiH bili su na sastanku u OHR-u povodom izbornih reformi koje visoki predstavnik Christian Schmidt ima u planu.

Nakon sastanka kazali su da Schmidt neće nametnuti politički dio izmjena Izbornog zakona, ali da hoće tehnički – javlja Klix.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je prvi izašao sa sastanka i saopćio da za sada neće biti nametanja problematičnih odluka o Izbornom zakonu, ali da Schmidt ne odustaje od te opcije ukoliko procjeni da je potrebno.

“Zadovoljan sam činjenicom da ipak nećemo imati odluku visokog predstavnika.

On se sad za sad bazira samo na transparentnosti izbornog procesa”, rekao je Nikšić.

Nakon njega je izašao i Konaković koji je kazao da su svi prisutni zadovoljni onime što su čuli.

“Sad smo čuli od međunarodne zajednice da se mora pregovarati.

Rekao je nekoliko puta i da razmišlja o cenzusu. Imali smo interesantna sastanak, na početku je Schmidt vikao i lupao po stolu”, rekao je Konaković.

Također navodi i kako je “stekao dojam da on (Schmidt) mudro čeka da vidi da li ćemo se mi dogovoriti i onda ako se to ne desi da će nametnuti i politički dio”.

Predrag Kojović je pitao Schmidta da kaže jasno i precizno koji su to politički prijedlozi izmjena bili na stolu, međutim Schmidt to nije htio odgovoriti.

Na sastanku nisu bili Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Dragan Čović, ali su umjesto njih došli Alma Čolo iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a i savjetnica Dragana Čovića.

Pogledajte šta je poručeno nakon sastanka.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.