Željka Cvijanović nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici: “Upozoravala sam da su prekršene ustavne procedure”

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da, kako je rekla, “dvije trećine svjetske populacije nije podržalo rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN”, što, prema njenim riječima, “mnogo govori o svemu”. Prema njenim riječima, veliki broj zemalja ukazao je na činjenicu da je rezolucija došla na način da nije bilo konsenzusa u državi koja je upućuje, zbog čega je, kako je navela zadovoljna.

“Čim imate ovakva pitanja, a niste postigli konsenzus, to govori o ishodu rezolucije. Veći je broj onih zemalja koje nisu podržale rezoluciju ako uzmete one koji su glasali protiv i koji su bili uzdržani, nego onih koji su bili za”, istakla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, veliki broj zemalja ukazao je na činjenicu da je rezolucija došla na način da nije bilo konsenzusa u državi koja je upućuje, zbog čega je, kako je navela zadovoljna.

“Brojnim pismima sam upozoravala da su prekršene ustavnme procedure, da je prekršen Dejtosnki sporazum, da je rezolucija pripremana u tajnosti, da nije prošla nikakav institucionalni forum.

Sve su to stvari koje su uticale na ljude da razmišljaju šta se to krije iza rezolucije”, rekla je Cvijanović za RTRS.

Mnoge zemlje, navodi Cvijanović, osporavale su same sponzore rezolucije, vraćajući se kroz historiju i ukazujući na strahote koje su prošli, a koje su ostale nezabilježene, te prepoznale da su inicijatori rezolucije oni koji su činili strašne zločine, genocide i masakre.

Cvijanović je navela da broj zemalja koje su podržale rezoluciju nije broj kome su se nadali ni sponzori ni kosponzori, te da su se tri zemlje koje su bile kosponzori povukle i nisu uopše glesale za rezoluciju.

To, smatra Cvijanović, govori da su na sceni bili strašni pritisci.

“Kroz komunikaciju koju imamo znamo da su 12 do 14 zemalja bile pod strašnim pritiskom da moraju da prihvate rezoluciju.

Te prijetnje su išle od toga da će se obustaviti određeni projekti, finansiranje od određenih međunarodnih organizacija, do toga da će im se uskatiti podrška u mnogim trenutnim važnim pitanjima”, istakla je Cvijanović.

ČITAJTE I OVO: Denis Bećirović nakon što je UN usvojio Rezoluciju o genocidu o Srebrenici: “Za Vučića imam poruku”

ČITAJTE I OVO: Državni delegat Zlatko Miletić nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici: “Dragi moji, molim vas…”

ČITAJTE I OVO: Kakve riječi Željka Komšića nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici: “Uprkos nervozi dijela zvaničnika iz RS, u ovom historijskom trenutku nisu naročito bitni”

ČITAJTE I OVO: Kakve poruke iz Nizozemske nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, Pervan: “Historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu!”

Ona je napomenula da su mnoge zemlje shvatile da postoji nerazumijevanje u zemlji iz koje rezolucija potiče, da postoji veliki upitnik da li će to dovesti do pomirenja, pa do prepoznavanja sponzora, prenose Nezavisne.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.