Žestoka reakcija Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost: “Zoran Milanović zagovara podjelu BiH otvoreno svojim stavovima”

Istupi predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni I Hercegovini odavno su van bilo kakve kategorije dobrih međususjedskih odnosa i diplomatskih običaja, pa i pravila lijepog ponašanja.

Njegove posljednje izjave o našoj zemlji ponovo su izazvale dosta reakcija.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pokazao da je plan o podjeli BiH živ.

Ovim povodom danas se oglasio i Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES).

U komentaru koji je dostavljen portalu Bhdijaspora.net se navodi:

“Milanović reducira Hrvatsku vanjsku politiku na saradnju sa bh. entitetom RS i jednim čovjekom kada kaže: “Nama ovo ne odgovara zbog odnosa s Republikom Srpskom i Dodikom.”

Postavlja se pitanje da li Hrvatska uopće razumije trenutna geopolitička kretanja, posebno imajući u vidu rat u Ukrajini i u tom kontekstu važnost izgradnje dobrih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

Milanović nije naučio mnogo iz historije koja potvrđuje da je svaki pokušaj podjele BiH – od Sporazuma Cvetković-Maček iz 1939. godine, zatim dogovora Milošević-Tuđman iz Karađorđeva i njegove realizacije kroz savezništvo Karadžića i Bobana – propao.

Predsjednik Hrvatske svojim stavovima otvoreno zagovara podjelu BiH što je u potpunoj suprotnosti sa NATO sigurnosnom arhitekturom Evrope.

Svojim djelovanjem i izjavama on podriva vrijednosti liberalne demokratije, ugrožavajući time uticaj Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije “, navedeno je iz IGES-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.