in , ,

Žestoka reakcija zbog nazivanja Armije Republike BiH takozvanom: “Ona je regularna vojna formacija međunarodno priznate države”

To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Oružanih snaga BiH, kojom je definisano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz oružanih snaga FBIH i RS, jedan od tri puka baštini tradiciju Armije RBiH

Udruženje žrtava i svjedoka genocida s Muratom Tahirovićem na čelu zatražilo je javno izvinjenje generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića i urednice Vijesti BHRT-a Gordane Dragutinović-Mutić zbog nazivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine “takozvanom Armijom Bosne i Hercegovine” u Vijestima BHRT-a, emitovanim 11. juna ove godine u 14.00 sati.

“Armija Republike BiH nije ‘takozvana’ već regularna vojna formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Oružanih snaga BiH, kojom je definisano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz oružanih snaga FBIH i RS, jedan od tri puka baštini tradiciju Armije RBiH.

Svako nepoštivanje navedene odluke je kršenje zakona”, navode iz ovog udruženja.

Kako su naveli, uvrede prema građanima koji su bili ili jesu pripadnici Armije RBiH odnosno drugog puka OSBiH su nedopustive.

“Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine, koji plaćaju građani ove zemlje odgovara javnosti za svoje djelovanje, te zahtijevamo da uputite javno izvinjenje i demant navedene informacije.

U protivnom ćemo biti prisiljeni preduzeti zakonom predviđene mjere u cilju zaštite prava građana, pripadnika Armije BiH”, navedeno je u saopćenju.

Ovo se nikada ranije nije desilo, žiri Zvezda Granda ostao u potpunom čudu: Selim Selimović priredio veliko iznenađenje odabirom pjesama, ali uspio je!

Borko Stefanović direktno iz Srbije odbrusio: “Milorad Dodik me nije izbacio iz kabineta!”