Zlatan Begić iz Demokratske fronte obavijestio javnost: “Kao Bosanac i Hercegovac objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH”

Zastupnik Demokratske Fronte u državnom parlamentu Zlatan Begić obavijestio je javnost da je njegova nominacija na poziciju potpredsjednika/predsjednika Federacije BiH i formalno podnesena u Domu naroda FBiH.

Njegovo obraćanje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo je odluke (u izbornoj noći!) kojima je na nezapamćen način u povijesti demokracije kompromitirao izborni proces i pogazio izbornu volju građana. Mi nećemo (niti bi ikad takvo poniženje sebi dopustili!) mjaukati i zazivati nove protivpravne odluke Kristijana Šmita samo da bi nas se uvelo u vlast (Bože sačuvaj!).

Međutim, i dalje ćemo insistirati da Šmit i svaki drugi visoki predstavnik poštuje vladavinu prava, što neizostavno podrazumijeva poštivanje i obavezu implementacije presuda i odluka Evropskog i Ustavnog suda.

U tom smislu, kao Bosanac i Hercegovac u državi Bosni i Hercegovini objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH, koji je jučer formalno podnesen u Domu naroda Parlamenta Federacije.
Mogućnost kandidature i ostvarivanja ovog ključnog ljudskog prava da bi se jedna zemlja uopšte mogla nazvati demokratskom, u ovom slučaju zavisi upravo od naprijed navedenih odluka Kristijana Šmita – koje obuhvataju i način kandidature i izbora predsjednika/potpredsjednika entiteta Federacija BiH.

Da li je Šmit svojim odlukama omogućio nastavak i jačanje rasizma i diskriminacije svih nas koji nismo “konstitutivni” (Bosanci i Hercegovci, Romi, Jevreji i sl.) o tome ćemo dobiti potvrdu ubrzo.

Ako se (a hoće!) po osnovu njegovih odluka onemogući kandidatura građanina BiH po osnovu etničke pripadnosti, onda će o tom rasizmu (ovaj put u izvedbi visokog predstavnika!) odlučivati Evropski sud u Strazburu.

Da mu se udari pečat kakav zaslužuje prema odlukama koje donosi. Biće to pečat i onima koji su potrčali da prave vlast po ovim odlukama, umjesto da pruže demokratski otpor rasizmu.

Vjerovali ili ne, dođe vrijeme kada svakome postane važno kakav je pečat nosio, pored toga što će nastupiti pravna obaveza na eliminaciju ovih nedemokratskih i rasističkih Šmitovih odluka, o kojoj će svoju riječ imati priliku da iznese i Evropski sud.

Pa da vidimo možete li vršiti pritisak na sudije u Strazburu, kao što to radite prema Ustavnom sudu BiH. Nećemo se nikada predati, uvijek postoji dodatna mogućnost za borbu, i mi ćemo je znati pronaći”, naveo je Begić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.