Zlatan Begić iz DF-a se oglasio: “Idemo pred Evropski sud u Strazburu da pitamo da li je u skladu s evropskom konvencijom to što Ustavni sud nije reagovao”

Delegati DF-a Albin Zuhrić, Sandra Imširović i Senita Hanukić iz reda Ostalih u Domu naroda FBiH te zastupnik DF-a u Predstavničkom domu PS BiH Zlatan Begić danas su uputili aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu kojom su se žalili da Ustav FBiH ne dozvoljava kandidaturu Ostalim za (pot)predsjednika FBiH.

U razgovoru za Klix.ba Zlatan Begić je kazao da je aplikacija poslana iz razloga što su iscrpljene sve pravne mogućnosti u Bosni i Hercegovini.

Objašnjavajući zašto se odlučio na takav korak Begić je kazao da je nakon završetka Općih izbora 2022. godine grupa delegata iz reda Ostalih u Domu naroda FBiH njega predložila za (pot)predsjednika FBiH, ali je CIK odbio kandidaturu, jer Ustav Federacije ne omogućava Ostalim da se kandiduju za tu funkciju.

“Centralna izborna komisija je odbila moju kandidaturu pozivajući se na Schmidtove odluke, da u skladu s njegovim odlukama nije dopušteno da za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH budu kandidati koji ne pripadaju bošnjačko, srpskom ili hrvatskom konstitutivnom narodu”, kazao je Begić.

Naglašava da se on nakon toga žalio na odluku CIK-a Sudu Bosne i Hercegovine, ali je Sud BiH odbio žalbu, pozivajući se na Schmidtove odluke.

“Nakon toga smo uputili dvije apelacije Ustavnom sudu BiH koji je bio dužan da provede hitni postpupak u skladu sa svojim pravilima jer su u pitanju izborna prava.

Dakle, pravilima Ustavnog suda je to propaisano kad su izborna prava u pitanju da se mora provesti hitni postupak. To je radi kratkoće rokova”, rekao je Begić.

Ustavni sud to nije uradio, ističe Begić, a u međuvremenu je donio “nečuvenu” odluku sa kojom je odbio apelacije Željka Komšića i Šefika Džaferovića vezano za Schmidtove odluke

“Oni kažu da je uredu da se u izbornoj noći mijenjaju pravila izbornog postupka, što je suprotno aktima Venecijanske komisije, sudskoj praksi i svim demokratskim standardima. također, Ustavni sud je kazao da je uredu i to što za predsjednika i dva potpredsjednika mogu biti birani samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Oni to tolerišu, iako su prije toga donijeli odluku u predmetu U-14/12 da se i nama Ostalima mora omogućiti i kandidatura i mogućnost izbora, što je sasvim logično”, kazao je Begić.

Naglašava da budući da Ustavni sud nije reagovao, on i oni koji su ga predložili za (pot)predsjednika FBiH iz reda Ostalih, zaključili su da nemaju više u Bosni i Hercegovini efikasnog pravnog lijeka.

“Idemo pred Evropski sud u Strazburu da pitamo da li je to u skladu s evropskom konvencijom. Ja sam to danas poslao. Uz obje aplikacije je priloženo 200 stranica dokaza”, rekao je Begić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.