Značajan prijedlog člana Bundestaga Adisa Ahmetovića, da li će Njemačka reagovati?

Adis Ahmetović (SPD), član njemačkog parlamenta Bundestaga i član Odbora za spoljno-političke poslove, pozdravlja odluku Sjedinjenih Američkih Država o proširenju financijskih sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine ali i njemu bliskog TV-kanala Alternativna Televizija.

Sankcije su, po navodima američke vlade, rezultat Dodikovih aktivnosti na destabilizaciji BiH ali i korupciji.

– Uvedene sankcije su neophodan i ispravan korak, kojem bi se trebala pridružiti i Njemačka. Moramo poduzeti odlučne mjere protiv onih koji prakticiraju korupciju, destabilizaciju i podjelu u regiji kao i protiv onih koji omogućavaju i podržavaju ovakav pristup”, naglašava Adis Ahmetović, prenosi “Deutsche Welle”.

Dodik, prema riječima američke vlade, preuzima državne nadležnosti i stvara paralelne institucije u entitetu RS, a također koristi svoj položaj da se osobno obogati mitom i drugim oblicima korupcije. Sankcijama će u SAD-u između ostalog, biti zamrznuta moguća imovina Milorada Dodika.

– Dodikovi kontinuirani pokušaji podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ugrožavaju stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana. Kao Evropljani, ne smijemo dopustiti da se istorija evropskog kontinenta ponovi i da u regiji izbije još jedan oružani sukob. Sadašnja nastojanja u tom pravcu nećemo posmatrati skrštenih ruku – rekao je Ahmetović.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, a od danas se na listi nalaze Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banje Luke.

U objavi je navedeno da su sankcije uvedene zbog koruptivnih aktivnosti i kontinuiranih prijetnji stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

„Odluka je dio posvećenosti Bidenove administracije da drži odgovornim one koji, između ostalog, narušavaju stabilnosti regije Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnje mirovnom sporazumu.

Dodik narušava bh. institucije pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i stvaranje paralelnih institucija u bh. entitetu RS“, navodi se.

„Dalje, Dodik koristi svoj zvaničan položaj u BiH da akulumira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika podjela odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih koruptivnih aktivnosti.

Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost“, dodaje se.

“Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini navedenih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u SAD-u ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu inostrane imovine ministarstva finansija (OFAC).

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu od 50 posto ili više od strane jedne ili više sankcionisanih osoba.

Osim ako nisu ovlaštene opštom ili posebnom dozvolom izdanom od strane OFAC-a ili izuzete, sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) SAD-a koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način sankcionisanih osoba općenito su zabranjene.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe”, navodi se.

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.