Zoran Milanović direktno poručio: “Bilo bi dobro da se Gospa u Međugorju ne pojavljuje svaki dan”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović došao je u ponedjeljak ujutro, na početku službene posjete Vatikanu, zajedno sa suprugom u privatnu audijenciju kod Svetog Oca.

Papa Franjo primio ga je u Apostolskoj palači. Milanović je, među ostalim, spomenuo komercijalizaciju Međugorja, koja, kako je rekao, stoji na putu ozbiljnijem reguliranju statusa Međugorja, što je mnogim ljudima u Hrvatskoj i u Hercegovini u interesu.

“Bilo bi dobro da se Gospa ne pojavljuje svaki dan”, dodao je.

Na novinarsko pitanje kakav je bio Papin pogled na situaciju u BiH i uopšte na zapadnom Balkanu, Milanović je rekao da se s Papom ne može razgovarati o takvim detaljima, “mada je razgovor bio dosta neformalan, ali postoje neke granice”.

”Međutim, s kardinalom Parolinom i Gallagherom, s njima apsolutno da. To su prijatelji koji hoće pomoći. Znaju dosta, ne znaju sve. Gallagher sad ide u Srbiju kod Vučića, neću reći da sam ga pripremio, ima ga tko pripremiti, ali smo razgovarali dosta o tome”, rekao je Milanović.

Dodao je da je njihov stav onakav kakav nama odgovara, da oni mogu pomoći, ali da si možemo pomoći i sami.

”Da podsjetim, mi smo članica EU-a i NATO-a. Srbija i druge države to nisu. Pa ako dođe dotle da se s time moramo busati u prsa, pa i to ćemo. Ali ja to ne bih htio. Htio bih da se okupe i Vučić, ako treba, a treba, i Erdogan, tu sam kao honest broker, kao sudionik, kao zainteresirana osoba kojoj ne moraju sve strane vjerovati, ali pretpostavljam da mi vjeruje hrvatska strana, da sjednemo i da vidimo možemo li mi, odnosno predstavnici naroda u BiH uz neku našu kreativnu i poštenu pomoć postići više od drugorazrednih, ali zaista drugorazrednih, ne po statusu, nego po karakteru, diplomata koji rade nered u BiH već godinama, koji ne odgovaraju nikome”, poručio je, prenosi HRT.

Rekao je da je inteligentan zaključak da “Hrvati još uvijek haju za BiH” te pozvao: “Nemojmo to potrošiti.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.