Zoran Milanović ponižen kao nikada do sada, švedski europarlamentarac me poručio: Veta mogu ići u dva smjera

Nakon što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta izrazio neslaganje s odlukom Finske i Švedske o podnošenju zahtjeva za ulazak u NATO savez ako se ne unaprijedi izborni zakon u BiH, stigao je odgovor švedskog europarlamentarca.

“Švedska i Finska uplaćuju milijarde u budžet Evuropske unije i Hrvatska iz njega prima milijarde. Isto vrijedi i za NextGenerationEU, kao i druge fondove”, napisao je na Twitteru Charlie Weimers, prenosi 24sata.hr.

Dodao je da ove dvije zemlje mogu odgovoriti Hrvatskoj.

“Samo vas želim podsjetiti, gospodine predsjedniče Milanoviću, da veta idu u oba smjera”, napisao je Weimers.

Protivljenje predsjednika Zorana Milanovića prijemu Finske u NATO, sve dok se ne izmijeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini, kulminiralo je u utorak 3. maja njegovom najavom da će osobno uložiti veto na takvu odluku, međutim, kažu sugovornici Radija Slobodna Europa (RSE), to su prazne riječi.

Milanović je u više navrata posljednjih dana pozvao Hrvatski sabor da ne glasa za članstvo Finske i Švedske u NATO-u, kada one to službeno zatraže. U utorak 3. maja je je pak kazao kako će “kao đavao grešnu dušu progoniti svakog zastupnika koji bude bio za”.

“Milanović ni na koji način ne može zaustaviti ulazak Finske i Švedske u NATO, ako to one budu htjele, jer se za sada radi samo o najavama”, kaže Željka Antunović, bivša ministrica obrane u vladi lijevog centra 2000-2003.

Zašto Milanović ne može ništa učiniti?

“U tom slučaju oni će ući bez obzira na to što će predsjednik Republike Hrvatske govoriti. To su prazne riječi. On na to ne može utjecati.

Ne može postaviti nikakav svoj veto. Ratifikacija se donosi u Hrvatskom saboru, a na razini NATO saveza odlučuje se o tome na razini Vlade, odnosno veleposlanika”, pojašnjava Antunović.

Po njenoj ocjeni, kod Milanovića se ovdje radi o populističkom podilaženju BH Hrvatima, što on želi prikazati kao borbu za interese Hrvatske i BH Hrvata, ali na taj način njihovi se problemi ne mogu riješiti.

“U stvarnosti efekti takvog njegovog potpuno nediplomatskog, nekontroliranog, nedogovorenog ponašanja su suprotni! Oni sigurno nanose ozbiljnu štetu i Hrvatskoj i Hrvatima u BiH”, upozorava sugovornica.

Posljedice po Hrvate u BiH

Za bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, koja također ne vidi kako bi Milanović mogao vetom blokirati proces, prijedlog izbornog zakona za BiH za koji se Milanović tako zalaže je loš i štetan, iako je Milanović kazao kako se ovdje ne radi o “obijesnoj želji”, već o hrvatskom interesu.

“To baš nije hrvatski interes i baš nije interes Hrvata u BiH, jer obuhvaća manjinu Hrvata u BiH i jer je takva politika prema Hrvatima u BiH kroz desetljeća između ostaloga doprinijela i tome da su od 750.000 došli sada na 250.000 Hrvata u BiH, kao što kažu franjevački izvori iz Bosne i Hercegovine.

Dakle, ako treba dokazati da je jedna politika bila loša prema BiH i Hrvatima u BiH, mislim da je to sada dokazano”, naglasila je Vesna Pusić u izjavi novinarima.

Upravo suprotno, vitalni interes Hrvatske je europsko i NATO zajedništvo, jer je Hrvatska mala zemlja u problematičnom ne-NATO susjedstvu, poručila je.

“Dakle, nama je u apsolutnom interesu solidarnost drugih članica NATO-a s nama i držanje tog famoznog članka 5 NATO-ve povelje koji kaže da je napad na jednu članicu NATO-a napad na sve članice.

Drugim riječima, ako naša sigurnost bilo kako dođe u pitanje, imamo iza sebe jedno ozbiljno društvo koje nas može i spremno nas je braniti.

To nama treba, to je hrvatski vitalni interes.

U ovom trenutku mislim da se toga trebamo čvrsto držati i da je, s obzirom na potpuno promijenjenu sigurnosnu situaciju u Europi, za ukupnu europsku sigurnost logično da Švedska i Finska uđu u NATO”, zaključuje bivša ministrica vanjskih poslova.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.